Кой е най-популярният английски акцент в света?

Хора от над 75 нации от цял свят участваха в проучване, целящо да открои най-любимия английски акцент. Те гласуваха за повече от 60 английски акцента и резултатите вече са факт!

Накратко, акцентите от Британските острови са най-уважаваните, като 68% от гласувалите са подкрепили поне един от акцентите, които се говорят в Обединеното Кралство.

 

Британските острови са група от острови по северозападния бряг на континентална Европа, които се състоят от островите на Великобритания, Ирландия и още над шест хиляди по-малки острова.

 

Ето водещите акценти, както следва…

Акценти от САЩ – 36%

Австралийски акценти – 20%

Новозеландски акценти – 11%

Канадски акценти – 11%

Южноафрикански акценти – 7%

 

Най-популярният акцент на Британските острови е Cockney (лондонски диалект)

(24% от отговорилите)

Особено популярен е сред бразилските юзъри, които, както показват данните, харесват „очарователните“ и „трудни за разбиране“ акценти, в сравнение с останалите интервюирани.  Оказва се, че „Кокни“ е най-малко популярен сред самите британци, които са най-слабо привързани към него от всички националности.

На хората им харесва най-много това, че звучи абсурдно и смешно, но почти никой не го харесва затова, че е привлекателно или приятелски звучащ.

 

Вторият най-популярен акцент е Posh English (луксозен английски)

(23% от отговорилите)

Основно харесван най-много от испанските потребители, които, както показват данните, имат склонност към акценти, които са „лесни за имитиране“,  „вдъхват доверие“ и „звучат интелектуално“. И също като Cockney този акцент е слабо популярен сред самите британци.

Хората го харесват най-много, защото звучи интелектуално, но резултата му е сравнително нисък по отношение на доверието.

 

На трето място е Edinburgh

(17% от отговорилите)

Особено популярен е сред руските юзъри, които, както показват данните, се привлечени от обичайно звучащи акценти. Поляците пък го харесват най-малко.

Хората си падат по него, защото звучи странно и по-скоро „като друг език“. Има ниска оценка по отношение на интелектуално звучене и възможност за имитиране.

 

Кой е най-малко харесваният акцент ?

 

American (Great Lakes, Midland, Minnesotan, Mid-Atlantic/Transatlantic & Western) и British (West Country & Lancashire) са най-малко харесваните акценти. Те са получили много малко или никакви гласове.

Все пак трябва да уточним, че по-слабо познатите акценти бяха обречени да останат на дъното на класацията.

 

Топ 5 любопитни факти

(1)  Австралийците единствени сред интервюираните фаворизираха собствените си акценти пред всички останали.

(2)  Атрактивността означаваше много повече за топлокръвните испанци в сравнение с другите националности, когато опреше до директно сравнение на един акцент с друг.

(3)  Британците са големи фенове на музикалността в акцентите, докато за поляците това е от най-малко значение.

(4)  Известният New Yorker ацент беше възхваляван за своето странно звучене (“звучи като друг език”) и фактора „готин“, но все още не се смята за надежден.

(5)  Акцентите North West English, Mancunian и Lancashire, заедно с American New Jersey  оглавиха класацията за „приятелско“ и  „успокояващо“ звучене.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?