Тайните на свободното говорене на чужд език (Първа част)

Кабината курсове
Курсове по езици онлайн

Много хора търсят „философския камък“, перфектния метод за учене на чужди езици, но такъв няма. Съществуват обаче универсални принципи, които всеки може да следва, за да научи желания език по „приятелски за мозъка начин“.

 

Принцип 1: Време

 Времето е решаващ фактор при изучаването на език. Няма съмнение, че необходимото време, което ежедневно отделяме за да учим, има огромно въздействие върху целия обучителен процес. Много хора може да си мислят, че колкото повече време отделят за учене на езика, толкова по-добре. Това е вярно за една част от изучаващите, но не и за всички. Зависи от индивидуалните вкусове на учащите, умствената им издръжливост, ежедневната рутина и нивото, на което се намират.

 

В началото (Фаза 1) дейността по езиково обучение често се ограничава до използването на учебници, които налагат тяхното съдържание. И се ограничава до времето, което отделяме за да учим от тези учебници. Това често се превръща в сериозно предизвикателство, което не е особено приятно и интересно изживяване.

 

Правило №1, което да следвате по време на този етап е: работете всеки ден по малко. Така стъпка по  стъпка ще изкачите „върха на планината“. Може би си задавате какво означава „всеки ден по малко“. Може да опитате с 2 интервала от по 25-30 минути на ден. Сутрин и вечер. Работейки на подобни кратки интервали от време и с по-къси материали, ще подпомогнете мозъка си да усвоява новата информация по-ефективно. По-предизвикателните материали усвоявайте сутрин, а по-лесните оставяйте за вечерта (като четене и слушане). Важно е да откриете и най-удобната физическа поза за начина, по който се учите. Качествено усвоеното време е приоритет в началото.

 

Принцип 2: Разнообразие 

Разнообразието в учебната ви дейност е изключително важно за да избегнете скуката, която убива мотивацията. Повторението е майката на всички учебни процеси, но може бързо да доведе до скука ако се превърне в механично.

Има 3 вида разнообразие:

1) Разнообразие на материали: Разнообразяването на материала е здравословно и ви държи мотивирани. Можете да се придържате към един езиков ресурс в началото и след това бързо да преминете към други. Сигурно ще откриете, че някои учебни езикови ресурси са интересни и привлекателни, докато други не толкова. Ако е така, просто изберете друг учебник, който предлага по-интересни аспекти, които липсват в първоначално използвания. Крайната цел е да достигнете до същинското съдържание възможно най-бързо. Изучаването на съдържание, което е интересно за вас, е огромна стъпка напред към ефективното усвояване на езика.

2) Разнообразие от дейности извършвани по усвояването на дадено съдържание.

Четенето и слушането са две изключително полезни дейности за изучаването на чужд език, но не са само те. Колкото по-разнообразен е вашият подход при изучаването на материала, толкова по-добре. Важно е да се въвличате в дейности, чиято цел е да активират езика в мозъка ви и да ви поддържат мотивирани.

3) Разнообразие от физически активности и позиции.

Може да ви звучи изненадващо, но позата на вашето тяло и начина по който се движите, играе важна роля при ученето. С други думи, позата на тялото ви дава отражение върху концентрацията и също така върху капацитета ви да усвоявате нова информация. Има редица дейности, които можете да извършвате с вашите тела, в зависимост от учебния процес. Постарайте се да ви е удобно, но не прекалено. Редувайте умствени дейности с физически упражнения. Това е доказано работеща рецепта за бързо и ефективно усвояване на учебен материал.

 

Принцип 3: Постоянство.

При процес, какъвто е изучаването на чужд език, е важно да се правят точните неща в точното време (и правилните за вас). Скоростта и лекотата, с които усвоявате езика и пътя, който следвате, трябва да са в съответствие с непрекъснато променящия се интензитет на учебния процес.

Някои неща са вълнуващи в началото, но след това ви доскучават. Някои са прекалено сложни в началото и това ги прави не особено ефективни, но с времето стават по-лесни. Например, слушането на радио на  чужд език (или на новини) по време на фаза 1 не е от голяма полза, но постепенно с времето през фази 2 и 3 става много полезно. Трябва да бъдете постоянни в нивото си на учене. Регулярните тестове са ключовият фактор, с който да оптимизирате езиковите си знания.

 

СЛЕДВА…

 

Научете чужд език по ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН с Kabinata.com! Иновативни мултимедийни технологични помагала и висококвалифицирани учители, които ще ви преподават на родния си език! Достъп до всички нива с един абонамент и смяна на ниво по всяко време! Възможност за временно прекъсване на курса без през това време да ви тече абонамента!

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?