Тайните на свободното говорене на чужд език (Втора част)

кабината курсове
онлайн курсове английски, немски, френски, испански език

Принцип 4: Качество.

Когато започвате да изучавате чужд език неминуемо ще се сблъскате със серия от трудности. Много аспекти от изучаването на чужд език могат да бъдат обезкуражаващи. Затова, особено в началото, е много важно да се стремите към качество, за да си изградите основна база. Може да го наречете „основно ядро“ – върху което да разраснете знанията си за езика. Важно е да се фокусирате върху малки количества учебен материал и да ги учите акуратно от ден първи.

 

Ето някои полезни правила, които може да следвате:

А) Усвоявайте малки порции от езика: дългите текстове или диалози могат да причинят загуба на концентрация.

В) Работете 1-3 пъти на ден, на редовни интервали.

С) Разнообразявайте работата си: работете върху един и същ материал, но от различни перспективи.

D) Разнообразявайте работата си, спазвайки прецизен и ефективен график.

Е) Концентрирайте работата си: 30 минути учене с висока концентрация е десет пъти по-ефективно, отколкото 2 часа изхабени по множество задачи (или извършвайки дейности, които намирате за скучни и трудни).

 

Принцип 5: Поведение.

Да се научиш да говориш свободно чужд език зависи от това до колко добре ще успеете да усвоите учебния материал. Но също така е резултат от други фактори, които често са подценявани или просто игнорирани. Това включва психологически фактори като това колко спокойни сте в разговорите, колко отворени сте да получавате критика, когато допускате грешки и колко отворени сте към нови култури.

При един и същ учебен материал, еднакви способности за учене и един и същ метод на обучение – хората, които се учат по-бързо, са онези, които започват да „изследват“ по-скоро и които са „ок“ с това, че ще допускат грешки, и са готови да се учат от тях. Ако се научите как да развиете това страхотно отношение към изучаването на чужди езици, нещата биха могли да се променят драстично за вас.

 

Принцип 6: Любопитство.

Не е изненадващо, че повечето полиглоти се интересуват от другите култури и начин на живот. Езиците са „превозните средства“ на културата и всеки език изразява различна визия за света. Любопитството е онова, което непрекъснато ни кара да учим повече за различните култури, различните хора и различните неща. Любопитството е тясно свързано с мотивацията. Не бъдете любопитни само за езика, а за всичко свързано с него: хора, литература, кино, изкуство. Любопитството за света около вас е горивото, което ще ви закара до свободното говорене на чужди езици.

 

Принцип 7: Гъвкавост.

Гъвкавостта е особено важна при ученето. Трябва да бъдете гъвкави с методите, вкусовете, грешките и границите.

Бъдете гъвкави със себе си и вашите граници. Ако приемете, че човешките същества не могат да бъдат перфектни, огромен товар ще падне от раменете ви и процеса на учене ще ви стане доста по-лесен. Много хора не прогресират, защото са блокирали на ментално ниво и се страхуват да допускат грешки. Те изчакват момента, когато най-после ще се почувстват уверени… но този момент, обикновено, така и не идва. Увереността е в това да направите първата стъпка към комуникация. Да правите грешки, да приемате критика. В замяна ще започнете да се учите по-бързо и ефективно. Може да звучи парадоксално, но хората, които се научават да говорят езика невероятно добре, са онези, които са правили тонове грешки, били са поправяни хиляди пъти и са усвоили всички тези уроци.

Бъдете гъвкави по отношение на методите си на учене. Ако сте разработили метод за учене, той трябва да има солидно ядро, но също така трябва да бъде гъвкав. Трябва да се адаптира към етапа на обучение, на който се намирате и към съответния език, който изучавате.

 

Принцип 8: Мотивация!

Може да имаш „Ламборджини“, но ако нямаш гориво за него, все едно нямаш никаква кола. Може да си я гледаш в гаража, но не можеш да я караш. Това е опасна заблуда. Мотивацията е ключът към изучаването на чужди езици, но не в това е въпроса. Основното е  идентифицирането на причините защо много изучаващи губят мотивация  като най-ценното е да получат навреме съвет как да запазят желанието си да продължат. Мнозина стартират с ентусиазъм, но този ентусиазъм бързо се изпарява. Това се случва по ред причини. Ето 4 съвета как да запазите мотивацията си жива:

  1. Помнете защо сте започнали да учите езика. Какво ви накара на първо място да започнете? Приятелство? Любов? Самоусъвършенстване? Кариерно развитие? Каквато и да е била причината – припомняйте си я регулярно и я използвайте за да продължавате да учите, и да се подобрявате.
  2. Запишете се как говорите езика. След 6 месеца си пуснете записа – ще останете удивени колко сте напреднали!
  3. Вдъхновявайте се от другите. Общността на изучаващите онлайн езици непрекъснато се увеличава. Вече има огромен бой вдъхновяващи клипове на говорещи множество езици – пуснете си някои от тях. В YouTube има вече изобилие от тях.
  4. Направете си табло с успехите си! Точно така – напомняйте си ежедневно какво сте постигнали с изображения, снимки, думи – с всичко, което е свързано с целта, която преследвате и което ви вдъхновява да я постигнете.

 

Останете свързани с Kabinata.com. Тук ще научите ПРАВИЛНО избрания от вас чужд език и регулярно ще получавате ценни съвети как да усвоявате бързо и ефективно учебния материал.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?