Топ 5 съвета как да научите френски по-ефективно

кабината курсове
онлайн курсове английски, немски, френски, испански език

Изучаването на френски език, както и всеки друг нов език, предполага много помнене.  Но нашата памет като възрастни, вече  не е такава, каквато ни се иска да бъде. Тези 5 съвета ще ви помогнат да запаметявате новата информация по-дълго и по-ефективно.

1. Преговаряйте. Повторенията и репетициите са ключът!

Това е една от най-често допусканите грешки от изучаващите френски (или друг език).  Те се съсредоточават върху ученето на нов материал и забравят да преговарят по-стария.

„Правилото на палеца“: за всеки час прекаран в изучаване на нови неща, трябва да прекарвате минимум 1 час, преговаряйки стари материали.

Повторението е ключът!

2. Не опитвайте да научите всичко – имайте приоритети!

Често  за да направим ученето по-забавно се опитваме да си представим текст, някаква история. Ако паметта ви е страхотна, действайте – помнете всичко. Но ако случаят не е такъв, имайте своите приоритети. Кои думи в тази „история“ е по-вероятно да използвате в ежедневието си? Фокусирайте се да научите първо тях, след което прегледайте отново историята и попълнете списъка си ако е необходимо.

Същата логика важи за езиковите времена: при разговор през повечето време използваме сегашно време. Затова се фокусирайте върху сегашно време, когато изучавате френските сродни глаголи. След това преминете на прилагателните, основния речник, задаването на въпроси, местоименията. Това са неща, които ще окажат незабавно въздействие върху общуването ви на френски. А френското подчинително наклонение може и да почака…!

3. Учете френски в изречения и слушайте много аудио материали!

Учете новите френски думи в изречения. Научавайки в контекст значението им, ще запомняте ситуациите и думите по-дълго. По този начин ще разполагате със серия от новонаучени думи, които да използвате при следващото си общуване на френски.

За научаване на нов речников запас от думи горещо ви препоръчваме да използвате спомагателните учебни аудио материали на Kabinata.com.  Сайтът разполага с хиляди аудио-визуални учебни материали, записи на уроците и др. Те ще ви помогнат да се фокусирате и върху произношението на думите в съвременния френски език.  Учебните аудио материали са от витално значение за по-ефективното научаване на френски, защото писането и говоренето на този красив език са, на практика, 2 различни езика.

4. Превеждайте френския на български възможно най-малко. Свързвайте новонаучения материал с образи и визуални ситуации, а не с български думи.

Когато сте начинаещи, няма как да не правите преводи, но се опитайте да ги избягвате, доколкото е възможно.

Превеждането е голяма стъпка към процеса на говорене. Но при говорене всичко се свежда до следния механизъм: „идея  -> български  -> френски“ ; срещу само: „идея -> френски“. Първият вариант кара мозъка ви да губи повече време и енергия, и неминуемо ще ви подведе да направите грешка, когато буквалния превод не сработи.

По-добрият вариант е да се опитвате, колкото е възможно по-често, да свързвате френските думи с образи, ситуации, чувства – а не с български думи. Например: когато учите j’ai froid (замръзвам), визуализирайте си как замръзвате, изведете на преден план чувството, а не българската преводна дума или израз.

Ако си водите записки докато изучавате френски – което ви препоръчваме сериозно  – рисувайте думите/ситуациите, когато е възможно,  вместо  да ги пишете на български. Дори да не сте особено добър художник със сигурност ще запомните по-добре какво сте се опитали да нарисувате. Това е по-ефективният начин да учите френски!

5. Изучавайте френски регулярно, на по-къси уроци, а не наведнъж (на дълги сесии).

Ако изучавате френски през целия следобед , например,  шансовете да се изтощите и разочаровате са много по-големи. Това неминуемо води до загуба на концентрация и мотивация.

Отделяйки 15-30 минути на ден за да учите френски, няма да ви претовари, но вниманието и концентрацията  ви ще бъдат на 100%! Това ще даде по-добър резултат, отколкото ученето по 2-3 часа без прекъсване през уикендите докато децата си „играят на главата ви“ или жена ви шета наоколо.

В този смисъл, най-добрият вариант за изучаване на френски език, е иновативното онлайн обучение на Kabinata.com. То ще ви осигури ежедневен достъп до всички нива с един абонамент, когато и откъдето го пожелаете. Достъп  до огромен масив от уроци , мултимедиа файлове, хиляди аудио и видео уроци,  помощ  от учители французи – рецензии на ваши писмени работи,  писане на есета и мн.др. Всеки курсист получава 7 безплатни дни за да се ориентира коректно в системата и възможност да прекъсва курса си (без да му тече абонамента). Научете  френски с най-уважаваната българска онлайн платформа за езиково обучение СЕГА!

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?