10 много важни съвета за ученето на чужд език

Подвластни на времето, днес всеки от нас се втурва да учи чужд език, но за съжаление често първоначалната еуфория отминава и остава усещането, че сме забравили всичко и вече не можем да се справим.

Как да решим този проблем?

Предлагам Ви някои от нещата, които считам за полезни в нелекото начинание- ‘овладяване на чужд език’.

  1. Поставяйте си реални цели и ги следвайте постоянно, макар и на малки стъпки. Учете по малко, но често – по-добре няколко пъти седмично, отколкото само веднъж за пет часа.
  2. Полезно е докато слушате текст, да се опитвате да не го четете. Това ще Ви помогне да се концентрирате върху звученето и интонацията, а така по-лесно се възприема и чуждия език.
  3. При прочит на чужд текст, фокусирайте се основно върху познатите думи. Значението на останалите можете да извлечете от контекста, по смисъл или пък сходство с подобни в майчиния език.
  4. Използвайте всяка възможност за трениране на четене и слушане при ученето на чужд език. Гледайте телевизия (по възможност филми и то без субтитри ), слушайте международни радиа, разглеждайте чужди сайтове. Поставяйте си сами задачи.
  5. За да усъвършенствате говоренето потърсете си партньор, който е носител на езика, изучаван от вас. Вместо чат, опитайте се да говорите в различна обстановка. Подбирайте популярни теми и въпроси, които да коментирате за да развиете лексиката си.
  6. Ако се чуствате притеснени да започнете разговор и не сте уверени, че ще се справите, добре е първо да преговорите най- важните думи и изречения на чужд език от ситуации, които вече сте отработили. Мислете какво трябва да попитате в дадения случай или как да поискате помощ, ако не се справите със дадена задача.
  7. Когато Ви е трудно да определите къде пада ударението в думита на чужд език (чест проблем в английския език), опитайте се да си тактувате при изговарянето й. Така ще Ви е по-лесно да запомните и звученето на самата дума. Това правило можете да използвате и за интонацията на по-кратките изрази и изречения.
  8. Когато Ви се съберат много нови думи, не се отчайвайте. Опитайте се да ги вкарате в ежедневието си. Числата можете да запомните, като броите етажите в асансьора или ако повтаряте телефония си  номер. А защо пък да не изпразните чантата си, хем ще я подредите, а и ще преговорите някои съществителни. Ако имате зоологическа градина наблизо, също може да се възползвате- има много думи за животни .
  9. Препоръчително е да учите думите, които спадат към една тема заедно. Темите, които съдържат повече думи,можете да разбиете на части. А можете и сами да доразширите дадена тема, като включите други думи. Какви ли дрехи има в гардероба Ви и с какво ли е пълен хладилника Ви?
  10. Граматиката се учи най-лесно, като сами си направите книга с правилата. Направете си таблици, схеми или графики с информацията, която Ви се струва полезна или важна. Учете като сами си преписвате примерите и правилата, структурирайки ги по начин, който Ви допада и Ви е лесен.

Превърнето ученето на чужд език в удоволствие. Все пак това е най-доброто средство да сте винаги една крачка пред останалите, които още не са започнали да се занимават с него !

teacher_ yulia

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци в курс по английски език Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?