Кандидатстването по „Аз мога повече“ е подновено

Осигурени са нови 100 млн. лв. за обучение на нови 22 000 заети лица по програма „Аз мога повече “ , съобщи официално Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Все още не е съобщено кога ще започне приемът на документи за кандидатстване по програмата. Предвид това, че миналата година кандидатстването започна от 15 август, в www.Kabinata.com предполагаме, че тази година ще бъде открито също през август.

Допълнителна информация:

„Аз мога повече“

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

63 коментара към “Кандидатстването по „Аз мога повече“ е подновено”

  1. Добър ден!
    Имам такав въпрос- как мога да кандидатствам за тази програма, защото от Бюрото по труда ми казват, че тя е спряна?
    Благодаря Ви предварително!
    Лек и успешен ден Ви пожелавам .

  2. Здравейте, Гергана,
    Подновяването на програмата е официално обявено, но приемът на документи не е започнал. Предполагаме, че приемът на документи за кандидатстване ще започне през септември. Очакваме началната дата да бъде съобщена официално.
    Лек и успешен ден Ви пожелаваме и ние

  3. аз имам подадени документи, преди да спрат програмата, сега ще се обаждат ли и на нас като е започнала отново.

  4. Здравейте, Веселина,
    Подновяването на програмата е само за нови кандидати. Можете да проверите в бюрото по труда дали сте одобрена, както и да попитате дали имате право да кандидатствате отново, ако не сте била одобрена при предишното Ви кандидатстване.

  5. искам да попитам, ако в момента ходя на курс по английски, който е до октомври, мога ли да кандидатствам за нещо друго тази година

  6. „искам да попитам, ако в момента ходя на курс по английски, който е до октомври, мога ли да кандидатствам за нещо друго тази година“

    Здравейте, Галина,
    Съгласно правилата на програмата имате право на по един езиков курс и по един за професионално обучение. В този смисъл, ако вече Ви е бил предоставен ваучер за езиков курс, имате право на един курс за професионално обучение.

  7. Завърших Курс по английски език по програмата „Аз мога повече“ през месец Юли 2012г.
    Искам да изкарам и Курс по компютри по същата програма.
    Имам ли право и как трябва да го посоча при кандидатстването/след като обяват начална дата за новите записвания/, за да бъда одобрена?

    Благодаря предварително.

  8. а дали ще има шофьорски курс тази година

  9. „Завърших Курс по английски език по програмата „Аз мога повече“ през месец Юли 2012г.
    Искам да изкарам и Курс по компютри по същата програма.
    Имам ли право и как трябва да го посоча при кандидатстването/след като обяват начална дата за новите записвания/, за да бъда одобрена?

    Благодаря предварително.“

    Здравейте, Ева,

    Съгласно правилата на програмата имате право на по 1 езиков и 1 професионален курс на обучение. В този смисъл имате право и на курс по компютърно обучение.

  10. „Galina каза:
    11.07.2012 в 23:03

    а дали ще има шофьорски курс тази година“

    Galina, все още не е обявен прием на документи по програмата, а само че е осигурено финансирането й, поради което и все още не е известно дали ще има шофьорски курсове по нея.

  11. Iskam da popitam dali moga da kandidatsvam s diplomata si ot visshe uchebno zavenedie

    1. Iskam da popitam dali moga da kandidatsvam s diplomata si ot visshe uchebno zavenedie

      Здравейте,
      Разбира се, че можете да кандидатствате. Необходимо е да работите на тр. дог. Предполагаме, че приемът на документи за кандидатстване ще започне през септември или през август – все още датата не е обявена официално.

  12. Работя в университет като служител, с висше образование съм. Имам ли право да се включа в курс по немски език ?

    1. Работя в университет като служител, с висше образование съм. Имам ли право да се включа в курс по немски език ?

      Работещите в бюджетната сфера нямат право на обучения по „Аз мога повече“.

  13. Здравейте,
    Да кажем, че сега при новото кандидатстване ми дадат ваучер и за почна курс при вас. Ако след това напусна работа, това проблем ли ще е и ще трябва ли да връщам някакви пари?

    1. Здравейте,
      Да кажем, че сега при новото кандидатстване ми дадат ваучер и за почна курс при вас. Ако след това напусна работа, това проблем ли ще е и ще трябва ли да връщам някакви пари?

      Здравейте,
      Важното е към момента на започване на курса да работите на трудов договор – при това положение няма да имате проблем,

  14. Здравейте,
    В момента съм в майчинство. Дали бих могла да кандидатствам за обучение по английски език?

    1. Здравейте, В момента съм в майчинство. Дали бих могла да кандидатствам за обучение по английски език?

      Здравейте,
      Бихте могла, ако сте на трудов договор.

  15. Има ли връзка кандидатстването по програма „Аз мога повече“ със здравно-осигурителния статус. Аз се водя на трудов договор, но фирмата за няколко месеца прекъсна дейността си и не ни плаща осигуровките – мога ли в този случай да кандидатствам за курс по професионално обучение. Поздрави!

    1. Има ли връзка кандидатстването по програма „Аз мога повече“ със здравно-осигурителния статус. Аз се водя на трудов договор, но фирмата за няколко месеца прекъсна дейността си и не ни плаща осигуровките – мога ли в този случай да кандидатствам за курс по професионално обучение. Поздрави!

      Здравейте, Димитър,

      Да, имате право да участвате след като работите на трудов договор.

      Поздрави,
      Екипът на „Кабината“

  16. Здравейте,
    В момента съм в майчинство. Дали бих могла да кандидатствам по програма „Аз мога повече“ и ще ми бъде ли спряно майчинството .

    1. Здравейте,
      В момента съм в майчинство. Дали бих могла да кандидатствам по програма „Аз мога повече“ и ще ми бъде ли спряно майчинството .

      Здравейте, Петя,

      Ако работите на трудов договор, имате право на участие, въпреки че сет в отпуск по майчинство.

  17. здравейте

    вярно ли е че има листа на чакащи за шофьорския курс?може ли след записването веднага да започна с часовете?

    1. здравейте

      вярно ли е че има листа на чакащи за шофьорския курс?може ли след записването веднага да започна с часовете?

      Здравейте, MM0000,

      Всички кандидати изчакват на-напред да премина процедурата по проверка на кандидатурите, за да бъдат одобрени. Ако броят на одобрените за шофьорски курсове е по-голям от свободните места, е възможно получилите ваучери да чакат ред.

  18. Здравейте. Работя в районна общинска администрация на ТД. Това значи ли, че не мога да кандидатствам по каквото и да било?

    1. Здравейте. Работя в районна общинска администрация на ТД. Това значи ли, че не мога да кандидатствам по каквото и да било?

      Здравейте, Светльо,

      Правилата на програмата не позволяват по нея да се обучават работещи в бюджетната сфера.

  19. Здравейте,
    Попаднах на иформация, че ако в училище си имал хорариум от над 1500 часа по английски език, не може да вземеш ваучер за езиково обучение по този език. Въпросът ми е дали наистина ли има такова ограничение?

    1. Здравейте,
      Попаднах на иформация, че ако в училище си имал хорариум от над 1500 часа по английски език, не може да вземеш ваучер за езиково обучение по този език. Въпросът ми е дали наистина ли има такова ограничение?

      Здравейте, АННА,

      Да, вярно е. Има такова изискване. Подробности: http://blog.kabinata.com/?p=2065 .

  20. Здравейте,
    Бих искала да кандитаствувам в предстоящата сесия по програмата. Отбелязано е, че може да се подават документи по местоживеене/по месторабота. Аз съм с временна адресна регистрация в София, към община Триадица (и работя също в София). Постоянен адрес по лична карта е в Ловеч. В кое бюро по труда би следвало да подам заявлението си: София Възраждане или Сердика?
    Благодаря за съдействието!

      1. Да, благодаря за отговора. Исках да се възползвам от възможността да уточним в кое бюро по труда в София. Опитвам се да се свържа по телефона с това във Възраждане и това в Сердика, но за съжаление, безрезултатно. Надявах се да спестя ходене до всички бюра в столицата и да знам точния за мен вариант предварително. За община Триадица, в която аз съм с временна адресна регистрация, няма бюро по труда. Извинявам се, че така настойчиво изисквам детайли от този форум; идеята ми е да намеря удобен и рационален начин да кандидатсвувам. Благодаря отново за съдействието от Ваша страна.

        1. Успях да получа нужната информация по телефона от бюро по труда в София. Въпросът ми към Вас отпада, благодаря все пак.

  21. Работя в Дом за деца без родители като социален работник имам ли право да се включа в програмата „Аз мога повече“

    1. Здравейте,

      Не, нямате право – работещи в бюджетния сектор нямат право на участие в програмата.

  22. Здравейте ,
    Искам да попитам ,дали мога да кандидатствам по програмата без да имам временна или постоянна регистрация в София от където ще кандидатствам ?Проблемът ми е ,че собственикът на имота в който съм под наем е извън България и няма как да си направя адресна регистрация .Мога ли да кандидатствам по месторабота без да имам адресна регистрация?

    1. Здравейте,

      Правилата на програмата позволяват кандидатстване по местоживеене или по месторабота. Във 2-я случай е необходимо да подадете документите в бюрото по труда, обслужващо района, в който е регистрирано седалището на работодателя Ви. Списък на бюрата по труда и адресите им: https://azmoga.kabinata.com/bura_po_truda.php

  23. Здравейте,

    Искам да попитам дали мога да кандидаствам по програмата, ако все още в работата съм на изпитателен срок. Работя от 2 месеца, но имам 6 месеца изпитателен. Иначе съм на трудов договор.

    Благодаря предварително
    Поздрави,

    Иван

    1. Здравейте,

      Да, можете. Изпитателният срок няма значение.

  24. Какъв процент отсъствия е допустим при започване на някой курс? И ако има по-голям процент отсъствия трябва ли да си го заплатим?

    1. Здравейте,
      20% от изисквания брой часове при завършване.

  25. Здравейте,
    работя в общинска администрация, но не съм държавен служител, в този случай мога ли да участвам в тази програма?
    Благодаря за отговора Ви!

    1. Здравейте,

      Хората работещи в бюджетния сектор, вкл. общини, нямат право на участие в програмата.

  26. здравейте искам да попитам,18, си подадох документите за шофьорските курсове,в случай че ме удобрът кога да очаквам да ми се обадят,че съм одобрена,благодаря предварително ,,,

    1. Здравейте,

      Не е фиксиран срок, в който кандидатите ще бъдат уведомявани. Веднага след обявяване на информация по въпроса, ще съобщим.

  27. Здравейте! Един въпрос и от мен. Мога ли да кандидатствам едновременно за ваучер за шофьорсдки курс и за езиково обучение ? – идеята ми е че ако не успея да се класирам за едното обучение, да получа ваучер за другото. Благодаря!

    1. Здравейте,

      В следната статия от блога ни сме разгледали този въпрос подробно: http://blog.kabinata.com/?p=2690 . Ако имате въпроси относно написаното, моля, не се колебайте да ни попитате.

  28. Здравейте,
    за да си подам заявление за кандидатстване по програмата за водач на мпс с категория какво точно трябва да запиша в заявлението за професионално направление и какъв сппоо

    1. Здравейте,

      Не предлагаме обучения за управление на МПС, поради което не сме запознати със съдържанието и организацията на провеждането им по програмата.

  29. Моля,Ви за съвет.Аз съм самонаето лице със ЕТ,но поради финансови затруднения закъснявам със здравно-осигурителните си вноски през последните 4 месеца.Днес подадох документи,но имам ли шанс да започна да уча по програмата.

    1. Здравейте,

      Осигуровките на кандидатите се проверяват онлайн в НОИ. Приема се, че ако няма осигуровки, лицето не работи. При липса на такива, шансовете Ви да бъдете одобрена са много малки.

  30. Здравейте, работя на постоянен трудов договор. Трудоустроена съм и имам 59 процента инвалидност по общо заболяване. Завършила съм Езикова гимназия с немски език и след това Университет – математика. На 50 години съм.
    Имам ли право да кандидатствам по програмата? И мога ли да бъда одобрена едновременно за 2 курса – оперативно счетоводство и английски език в рамките на тази година?
    Благодаря ви предварително!

    1. Здравейте,

      Задължително условие за участие в програмата е кандидатът да е работещ (на тр. дог. или самонает), като не работи в бюджетния сектор – т.е. с източник на доходи, който не е публичен (държавния и общински бюджети, евро програми и пр.). Във Вашия случай не отговаряте поне на 2-то условие.

      1. Благодаря Ви,

        но освен. че получавам пенсия по инвалидност, аз работя на постоянен трудов договор на 8 часа. Тогава в коя група попадам?

        1. Ако източникът трудовите Ви доходи не държавния или общински бюджет, имате право на участие в програмата.

  31. Здравейте,искам да попитам дали програмата предлага ваучери за шофьорски курс с категория вмомента?Благодаря за вниканието

    1. Здравейте,

      Не сме запознати със съдържанието и организацията провеждане на обученията за управление на МПС по „Аз мога повече“, тъй като сме специализирани в много различна област.

  32. Здравейте,искам да попитам за шофьорските курсове?Може ли някаква яснота по въпроса-има ли въобще такова нещо в бюрата по труда и то за категорийте.
    На този линк има за шофьор на обществен превоз. https://azmoga.kabinata.com/zaiavlenie/

    1. Здравейте,

      Шофьорските курсове по програмата са само за професионални категории, като според най-скорошните коментари във Фейсбук страницата ни, посветена на програмата: https://www.facebook.com/AzMogaPoveche , за да бъдат одобрени кандидатите е необходимо вече да имат кат. Б. За съжаление не сме запознати с подробностите относно съдържанието и организацията на провеждане на обученията за управление на МПС по програмата, тъй като сме специализирани в области, които са много различни от дадената.

  33. Здравейте,искам да попитам,дали мога да кандидатствам по програмата Завърших Курс по САТРУДНИК В МАЛАК И СРЕДЕН БИЗНЕС ЦПО ФОНДАЦИА ЗА СОЦИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ И РЕСУРСИ почнахме го някаде на средата на декември миналата година и завършихме на 10 февруари бих искала да знам имам ли право да почна шофьориски курс или ниакaкъв др като нески език например

    1. Здравейте, keti,

      Крайният срок за кандидатстване по програмата беше 2 ноември. Няма информация дали програмата ще бъде продължавана и дали ще има нов прием на документи.

      На какви 2 обучения имате право по „Аз мога повече“ сме обяснили тук: http://blog.kabinata.com/?p=2690

  34. Здравейте,искам да попитам мога ли да кандидатствам за два курса едновременно готварски курс и език?

    1. Здравейте,

      Подробностите по темата сме описали тук: http://blog.kabinata.com/?p=2690 , но крайният срок за кандидатстване по схема „Аз мога повече“ беше 02-11-2012 г. Съобщавано е единствено, че програмата може да бъде подновена тази година, ако се осигури финансиране: http://bit.ly/166lO3s. Ако бъде взето решение за подновяване на програмата, ще съобщим незабавно в безплатния ни email бюлетин за новини по нея: http://azmoga.kabinata.com/ , в Facebook страницата, която създадохме за програмата: http://www.facebook.com/AzMogaPoveche и в блога ни.

Коментарите са изключени.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?