Младежи гласуваха в парламента Харта на онлайн правата си

На 5 февруари – Ден за безопасен интернет, бе приета Харта на онлайн правата на младите хора в България.

Хартата бе приета с мнозинство от 100 младежи по всички правила на парламентарния живот и след разгорещени дебати, гласуване и прегласуване.

Тричасовите дебати бяха предавани на живо онлайн от www.Kabinata.com и бяха наблюдавани в над 400 училища в цялата страна, откъдето постъпваха дистанционно допълнителни въпроси.

Пълният видеозапис на дебатите

Дебатите се проведоха в Зала „Изток“ на Народното събрание в присъствието на народните представители Галина Банковска, Катя Чалъкова, и Ирена Соколова, председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, представители на Министерството на образованието, Сектор „Компютърни престъпления“ на ГДБОП, Виваком, регионалния представител на Фейсбук Габриела Чех и представителя на европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe Ханс Мартенс.

Десет главни делегати от цялата страна, избрани с онлайн гласуване през Facebook, представиха и аргументираха 10 основни права на младите хора в интернет, както и техните ограничения.

Младежите, участвали в дебатите, са от ІХ Френска езикова гимназия, 26-то, 35-то, 51-во, 73-то и 119-то училища в София, Детския съвет към ДАЗД и SOS детски селища.

Те атакуваха с въпроси, забележки и предложения аргументацията на основните делегати. Въпросите им поставиха на изпитание и официалните гости на събитието.

Делегатите в първия по рода си младежки парламент поставиха изискването приетата Харта да бъде обсъдена и прецизирана до следващия Ден за безопасен интернет.

Поставена беше и задачата Хартата да бъде разгласена възможно най-широко, за да участват колкото може повече млади хора в нейното обсъждане.

Към институциите и бизнеса беше отправено искане да помислят как ще гарантират спазването на избраните 10 основни онлайн права, които са:

  1. ВЪЗМОЖНОСТИ: имам право да използвам възможностите на Мрежата, ако уважавам правата и достойнството на другите.
  2. ПОЛЗА: имам право да ползвам всичко, което ми е нужно, доколкото спазвам авторските права.
  3. СОБСТВЕНО МНЕНИЕ: имам право да изразявам свободно мнение, ако не обиждам някого.
  4. ТВОРЧЕСТВО: имам право да създавам свое съдържание, ако не плагиатствам.
  5. ПОВЕРИТЕЛНОСТ: имам право да определям достъпа до моето съдържание, за да предпазя самоличността си.
  6. ОБЩУВАНЕ: имам право да общувам свободно, ако не използвам реч на омразата.
  7. ДОСТОВЕРНОСТ: имам право да проверявам истинността на информацията, за да се уверя в нейната достоверност.
  8. ПОМОЩ: имам право да получавам компетентна помощ, когато е необходимо.
  9. УЧАСТИЕ: имам право да участвам във вземане на решения, които ме касаят.
  10. СВОБОДА: имам право да правя, каквото ми харесва, доколкото зачитам правата на другите.

Младежкият парламент беше организиран от Националния център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ със съдействието на парламентарната Комисия за образование, наука и по въпросите на децата младежта и спорта и с медийното партньорство на Българска национална телевизия и www.Kabinata.com.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?