Технологията Silverlight

Иван Драгоев от Майкрософт запознава участниците с технологията.

Един абсолютно безплатен плъгин за флаш в редица браузъри. Работи включително и с Линукс, но една версия назад. Целият опит на .net се прилага и върху Silverlight. Силвърлайт вече не е събсет от WPF. Безпроблемно се интегрира в html.

Какво да очакваме от Силвърлайт?  Има огромен пакет от тулове и фичъри. Потребителят има възможност с едно кликване в браузъра да си го инсталира на собствената машина. Автоматично ще проверява за по-нови версии, лесно се ъпдейтва. Високо качество на видеото и аудиото, което може да се стриймва. HD на фул скрийн се използва без никакви проблеми. Поддържа защита на данните и на авторските права. Може да се емулира 3D в 2D реалност. Пикъсл шейдър ефект. Битмат АПИ – за обработка на картинки. Всички контроли подлежат на темиране, могат да се сменят по желание на потребителя. Анимационен ефект, приятен комплект от анимации, също анимации, които помагат за създаването на един по-реален интерфейс. Има възможност да бъдат правенни абсолютно всякакви анимации. Част от темирането е контрол скининг. Могат да бъдат променяни параметри на самите скинове. Подобрение в текстовете и шрифтовете – може да бъдат добавяни, могат да бъдат преизползвани от други програми.

Повече от 60 контроли. Дава възможност за навигиране. Много повече възможности от техническа гледна точка по отношение на бизнес приложенията. Проформънса също е подобрен и от гледна точка на библиотеката. Дийп зум позволява да се работи с по-голям набор от картинки.

Може да се инсталира и работи извън браузъра. Работа в сендбох, не използва никакви ресурси, не работи на база на цялата машина. Не се налага никаква инсталация на клиенти. Тук е важен и момента на автоъпдейт. Спестява се усилие от инсталационни програми и други моменти от този сценарий. В самия апликейшън дава инфо дали има връзка с интернет или не.

С туловете, които Майкрософт предоставя, се таргетират две групи. Едното е за писане на код за Вижуъл студио. Отделно е Силвърлайт Тулкитът, който е с още повече контроли. Всички едишъни са лесни за усвоявяне. Втората група, на дизайна също използват тулкита. Експрешън Бленд 3 дава още възможности заедно със СкечФлоу.

Кога се използва Силвърлайт? Няма определена рецепта. Всеки решава сам в какъв момент и за какво да го използва.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?