Хибридното обучение – по 3 предимства и недостатъка

Добре дошли в света на хибридното образование, в който можете да седите на фотьойла си по пантофи и да сте в клас едновременно, или да коментирате лекция без да произнесете дори и дума.

Хибридното образование (hybrid education), известно още и като смесено учене (blended learning), е метод, който комбинира класна стая и онлайн обучение, позволявайки на обучаващите се да посещават лекции и извършват голяма част от занятията си онлайн, но същевременно и да посещават реални часове за малка част от обучението (като напр. лабораторни занимания).

Хибридното обучение е удобно и доказано ефективно, и вече е възприето от много преподаватели и студенти в развития свят.

Не липсват, разбира се и критици на хибридното обучение. Ето и някои от положителните и отрицателните му страни:

Предимства:

1. Хибридното образование предоставя на обучаващите се натоварена програма с гъвкавостта, от която се нуждаят. Позволява им да комбинират онлайн обучението с най-добрите техники от класната стая, така че да могат да вземат най-доброто и от двата свята.

Напр., ако заета майка или някой работещ на пълен работен ден се опитват да се обучават, ще имат възможността да вметнат обучението в тяхната времева рамка. Същевременно обаче те ще имат възможността да посещават и занимания в класна стая и да се срещат очи в очи с преподаватели и колеги, като по този начин са сигурни, че са „на гребена на вълната”.

2. Предоставя възможност обучаващите се да споделят мнения и информация без да се срещат, а само комуникирайки онлайн – както в социалните медии, така и в системата за онлайн обучение.

3. Хибридното обучение предоставя на обучаващите се възможност да станат по-независими и да придобият умения, ценни за професионалното им развитие – като напр.: управление на времето (time management), разрешаване на проблеми, допълнителни компютърни умения и др. с ключово значение.

Недостатъци:

1. Хибридното обучение може да бъде удобно, но обучаващите се губят удоволствието от общуването с другите като тях и съответно създаването на нови приятелства и последващите от това преживявания.

2. Обучаващите се също така губят от възможността да обменят опит и знания с колегите си, тъй като общуването онлайн не е толкова богато, колкото офлайн.

3. Хибридните часове не винаги, но обикновено са по-скъпи от традиционните в класна стая. Необходимо е обучаващият се да проучи какви ще бъдат пълните му разходи преди да вземе решението от каква форма на обучение да се възползва.

РЕГИСТРАЦИЯ

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?