Хибридното обучение – по 3 предимства и недостатъка

Добре дошли в света на хибридното образование, в който можете да седите на фотьойла си по пантофи и да сте в клас едновременно, или да коментирате лекция без да произнесете дори и дума.

Хибридното образование (hybrid education), известно още и като смесено учене (blended learning), е метод, който комбинира класна стая и онлайн обучение, позволявайки на обучаващите се да посещават лекции и извършват голяма част от занятията си онлайн, но същевременно и да посещават реални часове за малка част от обучението (като напр. лабораторни занимания).

Хибридното обучение е удобно и доказано ефективно, и вече е възприето от много преподаватели и студенти в развития свят.

Не липсват, разбира се и критици на хибридното обучение. Ето и някои от положителните и отрицателните му страни:

Предимства:

1. Хибридното образование предоставя на обучаващите се натоварена програма с гъвкавостта, от която се нуждаят. Позволява им да комбинират онлайн обучението с най-добрите техники от класната стая, така че да могат да вземат най-доброто и от двата свята.

Напр., ако заета майка или някой работещ на пълен работен ден се опитват да се обучават, ще имат възможността да вметнат обучението в тяхната времева рамка. Същевременно обаче те ще имат възможността да посещават и занимания в класна стая и да се срещат очи в очи с преподаватели и колеги, като по този начин са сигурни, че са „на гребена на вълната”.

2. Предоставя възможност обучаващите се да споделят мнения и информация без да се срещат, а само комуникирайки онлайн – както в социалните медии, така и в системата за онлайн обучение.

3. Хибридното обучение предоставя на обучаващите се възможност да станат по-независими и да придобият умения, ценни за професионалното им развитие – като напр.: управление на времето (time management), разрешаване на проблеми, допълнителни компютърни умения и др. с ключово значение.

Недостатъци:

1. Хибридното обучение може да бъде удобно, но обучаващите се губят удоволствието от общуването с другите като тях и съответно създаването на нови приятелства и последващите от това преживявания.

2. Обучаващите се също така губят от възможността да обменят опит и знания с колегите си, тъй като общуването онлайн не е толкова богато, колкото офлайн.

3. Хибридните часове не винаги, но обикновено са по-скъпи от традиционните в класна стая. Необходимо е обучаващият се да проучи какви ще бъдат пълните му разходи преди да вземе решението от каква форма на обучение да се възползва.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?