Шефът ми е на 6 000 км

Николай Бачийски е лекторът.

Аутоматик, една от фирмите, свързани с Уордпрес.

Хубавите, лошите и другите неща за отдалечените фирми.

Най-хубавото нещо на това да работиш в къщи е комуникацията. Нямаш срещи, правиш каквото искаш, не губиш време в абсолютно безмислени срещи. Липсата на шеф над главата. Никой не ти виси да те наблюдава. Единственото важно нещо е дали си свършил работа. Как става комуникацията? От време на време Скайп, но вече става все по-малко. Ползва се IRC канал, по който става основната комуникация. Много по-малко се ползва мейла. Очевидно ползваме блог, в който пишем по-дълги неща. Но в последните месеци се ползва нещо друго. Р2 Наподобява туитър. Коментарите се виждат автоматично под публикацията. Едно от най-хубавите неща е, че се обновява автоматично. Новото се появява само и се оцветява в друг цвят. Това е основният начин на комуникация и е почти достатъчната комуникация. Друг начин, който е идеален за програмисти, това са камит съобщенията. Така може да се разбере кой какво е свършил, какво е станало в кода и т.н. Има бъгтракинг система, която е идеален начин за общуване.

Колкото и да се комуникира в интернет, срещите са неизбежни, обикновено един-два пъти годишно. Освен, че комуникацията е най-якото нещо, тя е и най-ужасното. Добър начин е да обядваш с колегите.

Най-важното нещо са хората, при това мотивираните хора. Другото нещо, което помага на хората е почти цялостната липса на йерархия, без оргчат. Когато не ти тропват с крак отсреща, възприемаш шефа си по друг начин. Трябва да се гради доверието със служителите. Това е единственият начин човек да живее в разпределена фирма и да управлява хората в нея. Основно доверието се изразява в това хората да си свършат работата и да не им се държи сметка. Доверието се изразява и в това, че ако човек е разумен, може да си купува крини, да ходи на конференции, да си купува техника. Това показва, че на вашите служителите не се гледа като на деца. Да не се търси сметка за личните професионални интереси на служителите.

Основните неща са три. Да правиш нещо супер яко. Да има мотивация за хората. Да има доверие в хората. Това е валидно за всеки един бизнес.

Какви са проблемите в такава група? Не пасва за всеки човек. някои не успяват да се мотивират, не винаги свършват цялата работа. Изходът е първоначално да има един пробен срок.

Може ли някоя от фирмите от стар модел да премине на този нов модел? И могат ли по-големи фирми да го правят? Най-голямата фирма е Майскуел, около 500 човека на този модел, но стигнаха до оргчата и си проличаха нещата. Големи фирми не могат да работят по този модел. Но много големи фирми се опитват да вървят в тази насока. IBM се опитват по няколко дена седмично хората да работят от къщи.

Този вид комуникация изисква огромно количество информация, която те залива. При толкова много хора с различни характери как съумявате без модериране на този блог? Как се получава? Няма нужда от модерация. логовете в IRC от предния ден обикновено не се четат. На ден се събират около 50 съобщения, около 30-40 камита. Не всичко изисква огромно внимание, не всичко те засяга пряко. Колкото до блог, там се пишат по-дълги неща. Там не влизат личните блогове на хората.

Кой по какъв начин взема решение за заплащането? Кой решава кой да се наеме и да се уволни? Макар че няма строго определена йерархия, ясно е кой е най-отгоре. Това са собствениците на фирмата.

Как се оправят с многото информация, когато не всичко е адресирано до правилните хора? Инфото не е чак толкова много. Отделни групички от хора, които работят по нещо конкретно си си имат своите отделни канали.

А какво всъщност правите? Основният продукт е Уордпрес.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Един коментар към “Шефът ми е на 6 000 км”

Коментарите са изключени.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?