Документи за „Аз мога повече“ – попълване онлайн и изтегляне 100% готови

Декларацията и Заявлението за кандидатстване по „Аз мога повече“ може да бъдат попълнени и изтеглени онлайн. Попълнените онлайн документи са напълно готови за отпечатване и подаване в бюрото по труда (вкл. със съответните кодове).

Приемат се само в хартиен вариант, онлайн формите са за улеснено попълване и подготвяне за печат.

Всички документи,

изисквани за кандидатстване по „Аз мога повече“ , са следните:

 • Декларация и Заявление (попълване онлайн и изтегляне напълно готови за принтиране и внасяне в БТ – вкл. с кодове);
 • Копие на Диплома за завършено образование (за висшистите и за средно), с текст на всяка страница „вярно с оригинала“, като при подаване на документите се представя оригиналът;
 • Копие на лична карта.
 • Картонче с БУЛСТАТ за самоосигуряващи се.

В случай, че имената на дипломата и/или личната Ви карта са различни, трябва да попълните „декларация за идентичност на имената“, която може да свалите от страницата за попълване на Заявление и Декларация.

Бланките са напълно актуални.

От Агенцията по заетостта смениха бланките без предупреждение на 15 октомври сутринта. Разликата между старите и новите е само едно изречение. На много места кандидатите са подали със старите бланки, тъй като служителите в бюрата по труда не са знаели за промяната. Щом вече сте подали, независимо с какви бланки, вашите документи са редовни.

На какви 2 обучения по „Аз мога повече“ имате право

Адрес на кандидатстване по „Аз мога повече“ и райони на бюра по труда

Процедурата

за кандидатстване по „Аз мога повече“ е следната:

 • Подаване на Заявление и Декларация;
 • Получаване на Уведомление от БТ, че кандидатът е одобрен;
 • Ниво (за език) и доставчик на обучение се посочват след одобряване;
 • Изпращане от кандидата на Уведомлението до избрания от него доставчик;
 • Доставчикът връща на кандидата подпечатано Уведомлението;
 • С подпечатаното Уведомление кандидатът получава ваучер от БТ;
 • Предоставяне ваучера на доставчика на обучение;
 • Започване на обучението;

Участниците в програмата избират сами, напълно свободно, доставчика си на обучение.

Право на участие в „Аз мога повече“ имат хората работещи:

 • На трудов договор;
 • Самонаети.

Неработещи и безработни (вкл. регистирани в бюрото по труда с обещетения) нямат право на обученние по програмата.

Нямат право на участие в „Аз мога повече“ работещите в бюджетната сфера (държавни и общински служители, МВР, армия, образование, държавни и общински здравни заведения и пр.).

Лица, които са ползвали възможностите за обучение по проекти и програми, финансирани от ОП „РЧР”, Програма ФАР, държавния бюджет или друг публичен източник, не могат да получат ваучер за същото обучение.

На какви 2 обучения по „Аз мога повече“ имате право

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

88 коментара към “Документи за „Аз мога повече“ – попълване онлайн и изтегляне 100% готови”

 1. Здравейте, Имам статус инвалид. Имам ли възможност да кандидатствам по тази програма“аз мога повече“. Искам да изучавам италиански език, имам основни знания .

  1. Здравейте,

   Право на участие в програмата имат само работещи хора. Нямат право на участие хора, работещи в бюджетната сфера. Ако работите извън бюджетната сфера имате право на участие в програмата – в противен случай – не.

 2. Здравейте!
  Бюрото по труда ли определя кой има право на участие в програмата?
  Благодаря!

  1. Здравейте,

   Експертите по програма „Аз мога повече“ към Агенцията по заетостта разглеждат документите.

 3. Здравейте!
  Аз съм млад лекар-специализант държавна поръчка, като договора ми е със статут на трудов договор и е сключен между мен, Медицински университет – София и ВМА – София.Имам ли право да участвам в програмата?

  1. Здравейте,

   Хората работещи в бюджетния сектор, вкл. в здравни заведения, финансирани от НЗОК, нямат право на участие в програмата.

 4. Здравейте,
  в момента съм в майчинство- гледане на дете от 1 до 2г. Имам ли право да кандидатствам по програмата, като фирмата в която съм работила на постоянен трудов договор от 10/2009 не е в бюджетния сектор?
  Благодаря предварително.

  1. Здравейте,

   Имате право на участие в програмата по време на отпуск по майчинство.

 5. Здравейте, искам да запиша курс по английски език. Беше ми втори чужд в езикова гимназия завършена преди 14 години, но имам голям хорариум. Дали ще бъда допунсната при това положение?

  1. Здравейте,

   Ако отговаряте на изискванията броят часове, изучавани от Вас в средното и висшето Ви образование, да е по-малък от определения от АЗ минимум, ще Ви одобрят – в противен случай, шансовете Ви са незначителни.

 6. Защо държавните служители нямат право на безплатно обучение ? Не са ли равнопоставени в това общество с имащите право на обучение? Не работят ли за държавата си, не са ли осигурени? Кое пречи точно да бъдат обучавани безплатно?
  Много отдавна искам да задам този въпрос 🙂 . Приятен ден !

 7. Здравейте,
  И за интернет обучение ли се подават документите в Бюрото по труда? До кога е срока за подаване на документи?

  1. Здравейте,

   Обученията по програмата са както онлайн, така и изцяло присъствени – офлайн – по избор на кандидата. Крайният срок е 2 ноември 2012 г.

 8. Здравейте,
  да попитам относно броят часове по даден език. Завършила съм френска гимназия с втори чужд език испански – от къде да разбера колко часове съм изучавала този език общо,за да знам дали ще ме одобрят? и всъщност какъв е „определения от АЗ минимум“?

  1. Здравейте,

   Броят на часовете, в които сте изучавала даден език в средното и висшето Ви образование, можете да разберете от дипломите Ви за завършено средно и висше образование. Изискванията, за които питате, са публикувани тук: http://blog.kabinata.com/?p=2065 .

 9. Кога да очаквам отговор,на 25.10.12 съм подала заявление?

  1. Здравейте,

   Не е фиксиран срок за уведомяване на кандидатите.

 10. Здравейте,

  карах курс по Дигитална компетентност по програма Аз мога. Имам ли право сега да подам документи по програма Аз мога повече за Английски език или мога да кандидатствам само за курс по професионално обучение.

  1. Здравейте,

   Имате право само на едно професионално обучение по програмата, като нямате право нито на езиково, нито за дигитална компетентност обучение. Подробности: http://blog.kabinata.com/?p=2690

 11. Здравейте! По повод специализантите-медици:) Сестра ми е специализант в Токуда. Тя има ли право да кандидатства? От бюрото не можаха да ми дадат ясен отговор, все пак Токуда не е държавна болница.

  1. Здравейте,

   Съгласно съобщението в сайта на АЗ, в програмата нямат право да участват хора, работещи в „държавни и общински здравни заведения“, каквото цитираната от Вас болница не е. В този смисъл, не би трябвало сестра Ви да бъде възпрепятствана да кандидатства по програмата.

 12. Може ли да участва в програмата работещ, но неосигуряван?

  1. Здравейте,

   По програмата имат право да се обучават хора, които работят на тр. дог. или са самонаети, като нямат доходи от от държавния или общински бюджет. Ако нямате осигуровки, вероятно няма да можете да докажете, че работите.

 13. Здравейте искам да питам дали имам възможност да кандидатствам за програмата след като имам само основно образование.

 14. Какво ще рече самонает? На граждански договор ли?

 15. Аз уча в момента при вас Английски и съм мн доволна! Имам питане, дали може да кандидатствам сега задигитална компетентност или професионална квалификация , като в момента използвам този валчер?

  1. Здравейте,

   Правилата на програмата не Ви позволяват да се обучавате за дигитална компетентност. Имате право на едно професионално обучение по програмата. Подробности: http://blog.kabinata.com/?p=2690

 16. Здравейте! След като работя в частен медицински център /не ДКЦ/, работещ с НЗОК, мога ли да кандидатствам по програмата ?

 17. Ако лицето е по трудов договор на 2 ч. или е на Борсата, може ли да кандидатства?

  1. Здравейте,

   Право на участие в програмата имат само работещи хора, не регистрирани като безработни, или неработещи. Ако работите на тр.- дог. на непълен р.д., имате право на обучение по програмата, но само при условие, че не работите в бюджетния сектор (държавен или общински бюджет, европрграми, финансиране от НЗОК и т.н.)

 18. Здравейте,

  Работя като изпълнителен секретар в спортна федерация. Дали мога да се включа в програмата – за изучаване на чужд език?

  1. Здравейте,

   Съгласно правилата на програмата хора с публичен източник на доходи – държавния или общински бюджет, евро програми и т.н., нямат право на обучение по „Аз мога повече“. Ако спортната Ви федерация се финансира от държавата, нямате големи шансове за одобрение.

 19. Здравейте, интересува ме – наскоро защитих дипломна работа, но още не е готова дипломата ми. Чак през Декември месец ще си я получа,
  Като завършил средно образование ли да се запиша в такъв случай?

  1. Здравейте,

   Можете да предоставите заверен документ от университета, удостоверяващ завършеното Ви образование – копие на диплома, академична справка и т.н.

 20. здравейте,
  искам да попитам дали ако съм безработна и се регистрирам в бюрото по труда за получаване на обезщетение за безработица имам право на курс по език и има ли курс по руски към тази програма.
  Благодаря предварително

 21. Аз съм на тр.договор но в момента съм по майчинство мога ли да участвам?

  1. Здравейте,

   Работещите, ползващи отпуск по майчинство, имат право на обучение по програмата по време на този отпуск.

 22. Здравейте,
  Работя като педагог в държавно училище и явно не попадам да ползвам тази възможност, но се питам като лице с увреждане с ТЕЛК, имам ли поне право да се запиша да уча английски да си повиша квалификациите.
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   В статията е записано изрично, че хора, работещи в бюджетния сектор, вкл. в сферата на образованието, нямат право на участие в програмата.

 23. Може ли да подадем документи, въпреки, че в момента сме неработещи, но се очаква скоро след изтичането на стока трудов договор да бъде сключен ? С две да подадем предварително, или в момента трябва да сме работещи ? Благодаря !

  1. Здравейте,

   Трябва да работите към момента на подаване на документите.

 24. Ако си безработен, но си регистриран в бюрото по труда, може ли да се изкара курс по програмата или е единствено за работещи?

  1. Здравейте,

   Не, не може – изрично е записано, че по програмата имат право на обучение само работещи хора.

 25. Здравейте, ако по постоянен адрес съм във Варна, но живея в София реално, възможно ли е тук в София да си подам документите и тук да карам курс? Работя на граждански договор.

  1. Здравейте,

   Този въпрос сме разгледали подробно в статията в блога ни, озаглавена „Адрес на кандидатстване по „Аз мога повече“ и райони на бюра по труда“: http://blog.kabinata.com/?p=2673

 26. Здравейте, бих искала да Ви попитам ако в момента се водя на работа с постоянен трудов договор и отида да се запиша по програмата, а на следващия ден ме уволнят тогава какво се случва? Благодаря предварително

 27. Привет, бих искала да Ви попитам, ако си на постоянен трудов договор и кандидатстваш по програмата, а на следващич ден те уволнят какво се случва? Благодаря предварително 🙂

  1. Здравейте,

   Преди предоставянето на Уведомлението и на ваучера, осигуровките на кандидата се проверяват онлайн в НОИ, чрез което ще бъде установено, че не работите.

 28. Здравейте, при положение,че работя в БАН, имам ли право на програмата,защото не знам дали сме държавни или бюджетни служители?
  с уважение,

  1. Здравейте,

   Не, нямате право на обучения. БАН се финансира с държавни средства.

 29. Здравейте!В момента съм работеща и съм подала документи по програмата,но на 12 ноември предстой затваряне на фирмата ,в която работя и съответно прекратяване на трудовия ми договор!Това значи ли ,че ще бъда автоматично отхвърлена?Благодаря предварително

  1. Здравейте,

   Означава, пир проверка на осигуровките Ви (онлайн в НОИ) преди да получите Уведомлението или ваучера, ще бъде установено, че не работите.

 30. Здравейте,
  до кога се подават заявления по програмата?

 31. Здравейте,
  до кога е срока за подаване на заявленията?

 32. може ли да кандидатствам по програмата като сам осигорена на четири часа имам основно образование

  1. Здравейте,

   Да, можете, ако работата Ви не е в бюджетни сектор.

 33. Здравейте! Искам да питам дали мога да кандидатствам по програмата, при условие че работя в администрация на университет, който е частен? Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   Да, можете, след като университетът не е държавен.

 34. Здравей те! Регистрирана съм като земеделски производител в бюрото по труда, мога ли да участвам в програмата за обучение по английски език?

  1. Здравейте,

   Да, можете, ако не сте регистрирана в бюрото по труда като безработна.

 35. Здравейте.Искам да попитам тъй като съм ученик 12 клас мога ли да кандидатствам за курс по Немски език.
  Благодаря ви предварително.

  1. Здравейте,

   Задължително изискване за обученията по кл. компетентност (езикова или дигитална) е представяне на дипломата за средно образование. За професионално обучение може и да Ви допуснат.

 36. Здравейте!Мага ли да се включа в програмата след като работя като учител в общинско училище?

  1. Здравейте,

   Не, нямате право на обучение по програмата – в статията е изрично упоменато.

 37. Здравейте!

  Аз мога ли да участвам в курса при положение, че съм на стаж в държавна администрация по програма „Старт на кариерата“?

  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   Стажът Ви е в бюджетния сектор – следователно нямате право на обучение по програмата. Дори и стажът Ви да не беше в бюджетния сектор, щяхте да имате право на участие в нея, само работехте на тр. или гражд. дог.

 38. Здравейте!Искам да Ви попитам след като съм подала документи за „Аз мога повече“ и ако ме започна курса,но 1-2 месеца не съм на работа какво се случва след това!Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   Важното е да работите по време на цялата процедура по кандидатстване – до издаване на ваучера вкл.

 39. Здравейте!Искам да Ви попитам след като съм подала документи за „Аз мога повече“ и ако започна курса,но след 1-2 месеца не съм на работа какво се случва след това!Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   Важното е да работите по време на цялата процедура по кандидатстване – до издаване на ваучера вкл.

 40. Здравейте, никъде не видях да се провеждат курсове – по компютърни мрежи, преди 10 г. бях записал Курсове като Графичен дизайнер, сега искам да запиша комп.мрежи.Въобще има ли такива в програмата?

  1. Здравейте,

   Предлагат се такива обучения: Проектант компютърни мрежи, СППОО код: 5231001 – зарежда се автоматично при попълване: https://azmoga.kabinata.com/zaiavlenie/ – при избор на „Професия“.

 41. Здравейте работя в ИА „Морска админицтрация-Бургас“ могали да участвам ж програмата „Аз мога повече“?

  1. Здравейте,

   Работещи в бюджетния сектор нямат право на участие в програмата.

 42. Здравейте,

  До кога да очаквам отговор дали съм одобрена по програмата?
  Благодаря!

  1. Здравейте,

   Не е фиксиран срок, в който АЗ трябва да одобри или уведоми кандидатите дали са одобрени. Можете да прочетете споделеното по темата от други кандидатствали във Фейсбук страницата ни, посветена на програмата: https://www.facebook.com/AzMogaPoveche

 43. Здравейте!
  Днес мой познат получив уведомително писмо, с което му е отказо обучението,поради това ,че е земеделски производител.
  Защо тогава в бюрото по труда са му приели въобще документите?

  1. Здравейте,

   Земеделските производители нямат право на обучения по програмата, защото имат право на субсидии. Отговор на въпросът Ви може да предостави само този, който е приел документите или АЗ.

 44. Здравейте, аз подадох документи за програмата през 2012г., когато бях на трудов договор и ме одобриха сега, 2014, докато бях на трудов договор вече в друга фирма. Този месец прекратяват работата ми и съответно договора, ще се отрази ли това на курса по немски, който карам от вече два месеца? Благодаря!

  1. Здравейте. След като вече сте започнал обучението, няма да се отрази по никакъв начин.

Коментарите са изключени.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?