Проект на “Кабината” е победител в Български награди за Уеб

Онлайн играта “Зона на риск” , която е съвместен проект на www.Kabinata.com и Националния център за безопасен интернет при Фондация “Приложни изследвания и комуникации”, спечели първа награда в категория “Наука и образование” на конкурса Български награди за Уеб, провеждан ежегодно от Българската Уеб асоциация.

Официалната церемония по връчване на наградите в отелните категории се състоя на 28 юни 2012 г. от 19,00 ч. (снощи) в хотел “Арена ди Сердика” в София. Видео запис на церемонията ще бъде публикуван в близките дни на Live.Kabinata.com, където беше предавана на живо онлайн от “Кабината”.

Играта доведе до рязко нарастване броя на сигналите за незаконно и вредно за деца съдържание онлайн, както и на обажданията по телефон и скайп до консултантите от Българската линия за онлайн безопасност.

Победителите (от “Кабината” и от SafeNet.bg):

За играта са уведомени учителите по ИТ в училищата да я ползват като пособие за обучение по безопасно поведение онлайн.

Играта е разработена и с участие на ученици.

Играчът в “Зона на риск” е в ролята на частен детектив, чиято задача е да разкрие поредица от грешки, свързани с рискова употреба на онлайн и мобилни технологии, довели до изчезването на непълнолетно момиче.

Целта по увлекателен начин да накара подрастващите да се замислят над рисковете при използване на интернет и мобилни технологии, както и да популяризира дейността и услугите на Националния център за безопасен интернет и възможностите да се обърнат за помощ и подкрепа при сблъскване с проблемна ситуация онлайн.

Играта е подготвена за Деня за безопасен интернет – 7 февруари, като част от множеството инициативи, свързани с този ден.

За един месец над 7000 ученика играха и близо 700 преминаха всички нива.

Първите трима получиха награди, като първата награда беше таблет, осигурен от Хай компютърс и беше връчена на ученик от ІХ френска гимназия в София в рамките на европейската „Седмица на дигиталните умения”, координирана в България от БАИТ.

РЕГИСТРАЦИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *