Алкохолът може да ви помогне да говорите чужди езици по-гладко (?!)

Една биричка?

Кажете „добре дошла“ на новата ви любима причина да задоволите желанието си да се отдадете на чаша хубаво вино!

Едно скорошно изследване публикувано в Journal of Psychopharmacology (Журнал по психофармакология) твърди, че малки количества алкохол помагат на хората да говорят чужди езици по-добре. Изследователите открили, че пийването помага на хората да говорят чужди езици по-гладко, дори когато не са си мислили, че могат да го правят добре.

Авторите на изследването са наблюдавали 50 немскоговорещи, за които това е роден език, учащи в университет в Холандия, в който всички предмети се преподавали на холандски. Всеки студент участвал в изследването е потвърдил, че от време на време си пийва алкохол. Участниците преминали тест по холандски.

Всеки доброволец е бил подложен на 2-минутно общуване на холандски с местен интервюиращ, което било записано. На половината от доброволците им дали алкохол преди теста, а на другата половина – вода. Количеството алкохол варирало в зависимост от теглото на участника. (Например, на тежащ под 70 кг, давали около 400 гр. бира.)

Общуването след това било анализирано от двама холандци, на които не било казано кой от участниците е приел алкохол и кой не е. Участниците също така били помолени сами да оценят собственото си представяне.

Онези, които били пили алкохол, не оценили представянето си по-високо от онези, които били пили вода, което било индикация, че те не са се чувствали непременно по-уверени за нивото си от употребилите вода.

Но холандските оценяващи го видели по различен начин. Те оценили употребилите алкохол като по-гладко говорещите холандски, отколкото пилите вода – особено що се отнасяло до произношението. По отношение на показатели като лексика и граматика, холандските оценяващи заявили, че двете групи имат сходни резултати.

Тук има уловка обаче. Количеството алкохол е от ключово значение. Учените изразяват теорията, че прекаляването с алкохол може да има обратен ефект, правейки изговарянето на думите на чужд език по-лошо заради неясно произношение. Освен това не е ясно какво е било нивото на стрес или емоционалното състояние на участниците по време на теста – фактори, които могат да затруднят представянето им. Авторите на изследването отбелязват, че този експеримент трябва да се проведе и с други чужди езици, за се види дали ще бъде наблюдаван същия ефект.

Все пак изследователите заключават, че малко „течен кураж“ може да помогне за по-гладкия говор на чужд език.

Не пиете? Има други варианти.

Ако малко вино не е по вашата част, има и други начини да подобрите говоренето си на чужд език. Може да опитате някой от тези:

Приоритетна почивка.

Има доказателства, които показват, че мозъка ви може да поема нова информация докато подремвате. Това не означава непременно, че можете да научите испански докато похърквате в леглото, но изследванията показват, че мозъкът на човек може да научи и разбере нови шумови модели, дори докато сте заспали. Резултатите предполагат, че почивката е от витално значение за мозъчната сила.

Мотивирайте се.

Изследванията показват, че нивото на мотивация на човек е съотносимо с умението за постигане на успех, когато става дума за учене на чужд език. Ако искате да говорите гладко чужд език, помислете сериозно върху мотивацията си.

Записвайте думите, които учите.

Писането по време на учебния процес може да помогне на мозъка при усвояването на нова информация. Изследванията показват, че когато изучаващите са си водили бележки с химикал и лист хартия, са запомняли по-добре поднесената информация, в сравнение с изучаващите, които са си водили бележка на лаптоп.

Ако обаче искате сигурни резултати при изучаването на чужди езици, заложете на Kabinata.com – българската онлайн платформа №1 за изучаване на чужди езици!

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?