Свети Валентин: приказки от Европа

Свети Валентин: „Денят на любовта“! Всеки ден би трябвало да е ден на любовта! Но фактът, че само един ден през годината е специално посветен на това велико чувство, прави от 14 февруари още по-специален ден, с всички тези милиони хора по света, деклариращи любовта си един към друг. Въпреки схващането, че това е празник, създаден от цветари и шоколадиери за да продават повече цветя и шоколад, традициите на Св.Валентин всъщност се простират стотици години назад във времето. Те водят началото си от Feast of Saint Valentine, светеца покровител на щастливия брак и любовта.

Събрали сме за вас някои интересни истории посветени на Св.Валентин от различни европейски страни…

Италия

Тази история идва от една от най-романтичните страни в света, Италия. На 15 февруари римляните почитали боговете си, молейки ги да пазят реколтата и добитъка им, и да ги дарят с просперитет и плодовитост. Вечерта преди това, което сега е Св.Валентин, мъжете и жените слагали имената си в делва, и едно дете избирало кои двойки да се съберат заедно. След което празнували с песни и танци, че ще живеят заедно в интимност една година. През 496 година папа Геласий 1-ви отменил този езически ритуал, заменяйки го с честването на Свети Валентин.

Англия

През 1700 година в добрата стара Англия се празнувал един много популярен обичай. В нощта на Св.Валентин жените трябвало да прикрепят пет дафинови листа напръскани с розова вода на техните възглавници. Едното листо било прикрепяно в центъра, а по едно във всеки от ъглите на възглавницата. Преди да си легнат, жените трябвало да изрекат следната молитва: „Добър бъди с мен, Св.Валентин; в съня си нека видя истинската си любов.“Ако заклинанието сработвало, тогава жената успявала да види бъдещия си съпруг в съня си. Това придава ново значение на израза: „Сладки сънища“, нали?

Франция

Eдна необичайна (и малко жестока) традиция за Св.Валентин във Франция се наричала ‘Loterie d’amour’(„Любовна лотария“). Свободните мъже и жени се събирали в срещуположно разположени къщи на улицата и се редували да се викат през прозорците, докато всички не се свържели в двойка. Мъжете, които не били доволни от избрания от тях партньор, можели просто да оставят жената за друга. След като купона свършел, жените, които са оставали самотни, си правели огромна клада, на която изгаряли изображенията на мъжете, които са ги отхвърлили. Тази практика излязла толкова извън контрол, че френското правителство се принудило да забрани обичая.

Германия

Св.Валентин в Германия става все по-популярен и по-популярен, но не е толкова комерсиален, колкото в други части по света. Американските войници всъщност го привнасят като обичай в страната след Втората световна война. Доста добър трик за да омаят германските госпожици, нали? Първият Бал за Св.Валентин е организиран през 1950 и оттогава влюбените си разменят цветя, шоколад или подаръци с форма на сърце на датата 14 февруари. Мислите си, че цветята и шоколада не са достатъчно вдъхновяващи? Тогава защо не бъдете креативни и не подарите прасенце (не истинско, разбира се) на вашият избраник? Прасенцата символизират късмет в Германия, въпреки че подобен романтичен жест лесно може да остане „изгубен в превода“. А изражението върху лицето на любимия ви, след като получи шоколадено прасенце, може да не се окаже онова, което сте очаквали.

Полша

Много поляци правят романтично поклонническо пътуване до малък град на около 50 километра северозападно от Лодз, до р.Висла, което се нарича Челмно, а.к.а. „Града на любовта.“ Защо ли? Малка енорийска църква в това градче от известно време излага на показ реликва, за която се твърди, че е принадлежала на Св.Валентин. Тази реликва, малка част от череп, се помещава в сребърно ковчеже, което е датирано от 1630 г. дали това е вярно или не, не е от значение, защото хората продължават да пътуват всека година до Челмно, за да декларират любовта си един към  друг. А в крайна сметка, това е всичко, което има значение, нали?!….

Надяваме се, че тези истории са обогатили познанията ви за този сравнително нов за България празник. Ако пък сте решили да пътувате до някоя от тези страни за 14 февруари, ще можете да се похвалите с познанията си пред новите си приятели, които със сигурност ще срещнете там.

За да бъдете още по-убедителни, опитайте се да научите съответния език, за да можете свободно да общувате с местните за следващия Св.Валентин! Запишете вашият езиков курс СЕГА!

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?