Празникът Сан Фермин – една от запазените марки на Испания

“Uno de enero, dos de febrero,

tres de marzo, cuatro de abril,

cinco de mayo, seis de junio,

siete de julio: san Fermín .

A Pamplona hemos de ir,

con una media, con una media,

a Pamplona hemos de ir

con una media y un calcetín.”   (народна песен за празника Сан фермин)

Всяка година,  от 7 до 14 юли в град Памплона (Провинция Навара) се организира Празникът Сан Фермин. Преди около  400 години,  през 1591 година,  градските власти решават  да преместят празника през лятото, когато времето е хубаво. В града се събират много туристи и испанци от всички краища на страната. Те се настаняват на тревата по площадите и живеят една седмица под открито небе.

Вино и хапване в огромни количества и надбягването с бикове, които биват пускани по тесните улици, са основните занимания на празнуващите. Улиците са заградени с дървени парапети и са специално пригодени, за  да “канализират” тичащите тежки животни. За присъстващите, адреналинът се покачва неимоверно, когато разярените животни започват да тичат по петите на хората. Нерядко има  и нещастни случаи. Испанските телевизионни канали предават надбягването и коментират в присъщия им разпален стил.

Началото на празника е в средновековието, но Хемингуей го обезсмъртява и го прави известен по света, описвайки го в новелата си “Фиеста”.

Традиционен отличителен белег на участниците е червена кърпа, завързана около врата.  Кърпата се слага в знак на солидарност със страдащия Фермин, който заради делата си е бил признат за светец. Кърпата се носи през цялата седмица. Тя  се слага на врата, когато запален фойерверк, изстрелян от площада, извести началото на празника и човек от градската управа извика  “Viva San Fermín, Gora San Fermín”.

Повече инфо   на   sanfermin.com

Един коментар към “Празникът Сан Фермин – една от запазените марки на Испания”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи уроци

Днес 19:00 – 21:00

B1 Intermedio
Teacher: Albena

aula virtual N1 |

Утре 19:00 – 21:00

A2-2 Intermedio Inferior
Teacher: Albena

aula virtual N1 | LECCIÓN 16

22.06.2019  17:00 – 19:00

Съботно-неделен курс А1
Teacher: Albena

Съботно-неделен курс А1

23.06.2019  10:00 – 12:00

A1, А2, В1
Teacher: Albena

aula virtual N1 | Преговор