Празникът Сан Фермин – една от запазените марки на Испания

„Uno de enero, dos de febrero,

tres de marzo, cuatro de abril,

cinco de mayo, seis de junio,

siete de julio: san Fermín .

A Pamplona hemos de ir,

con una media, con una media,

a Pamplona hemos de ir

con una media y un calcetín.“   (народна песен за празника Сан фермин)

Всяка година,  от 7 до 14 юли в град Памплона (Провинция Навара) се организира Празникът Сан Фермин. Преди около  400 години,  през 1591 година,  градските власти решават  да преместят празника през лятото, когато времето е хубаво. В града се събират много туристи и испанци от всички краища на страната. Те се настаняват на тревата по площадите и живеят една седмица под открито небе.

Вино и хапване в огромни количества и надбягването с бикове, които биват пускани по тесните улици, са основните занимания на празнуващите. Улиците са заградени с дървени парапети и са специално пригодени, за  да „канализират“ тичащите тежки животни. За присъстващите, адреналинът се покачва неимоверно, когато разярените животни започват да тичат по петите на хората. Нерядко има  и нещастни случаи. Испанските телевизионни канали предават надбягването и коментират в присъщия им разпален стил.

Началото на празника е в средновековието, но Хемингуей го обезсмъртява и го прави известен по света, описвайки го в новелата си „Фиеста“.

Традиционен отличителен белег на участниците е червена кърпа, завързана около врата.  Кърпата се слага в знак на солидарност със страдащия Фермин, който заради делата си е бил признат за светец. Кърпата се носи през цялата седмица. Тя  се слага на врата, когато запален фойерверк, изстрелян от площада, извести началото на празника и човек от градската управа извика  “Viva San Fermín, Gora San Fermín”.

Повече инфо   на   sanfermin.com

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Един коментар към “Празникът Сан Фермин – една от запазените марки на Испания”

Коментарите са изключени.

Предстоящи уроци в курс по испански език Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?