2 ноември – кр. срок за кандидатстване по Аз мога повече

На 11 октомври Агенцията по заетостта публикува на сайта си съобщение, че крайният срок за подаване на заявления за кандидатстване за обучения по „Аз мога повече“ е 2 ноември.

Първоначално бе съобщена само началната дата, от която започва приемът на документи за кандидатстване за обучения по „Аз мога повече“ – 15 октомври. Сега вече е известен и крайният срок.

Бюрата по труда ще са  с удължено работно време в дадения период, се казва още в съобщението на АЗ.

Документите,

изисквани за кандидатстване по „Аз мога повече” са следните:

 • Декларация;
 • Заявление (попълване онлайн и изтегляне за принтиране);
 • Копие на Диплома за завършено образование (за висшистите и за средно), с текст на всяка страница „вярно с оригинала“, като при подаване на документите се представя оригиналът;
 • Копие на лична карта.
 • Картонче с БУЛСТАТ за самоосигуряващи се.

Декларацията и заявлението може да бъдат изтеглени и попълнени онлайн – приемат се само в хартиен вариант, онлайн формите са  за улеснено попълване и отпечатване.

В случай, че имената на дипломата и/или личната Ви  карта са различни, трябва да попълните „декларация за идентичност на имената“, която може да свалите от тук.

Процедурата

за кандидатстване по „Аз мога повече“  е следната:

 1. Подаване на Заявление и Декларация;
 2. Получаване на Уведомление от БТ, че кандидатът е одобрен;
 3. Ниво (за език) и доставчик на обучение се посочват след одобряване;
 4. Изпращане от кандидата на Уведомлението до избрания от него доставчик;
 5. Доставчикът връща на кандидата подпечатано Уведомлението;
 6. С подпечатаното Уведомление кандидатът получава ваучер от БТ;
 7. Предоставяне ваучера на доставчика на обучение;
 8. Започване на обучението;

Право на участие в „Аз мога повечеимат хората  работещи:

 • На трудов договор;
 • Самонаети.

Нямат право на участие в „Аз мога повече„работещите в бюджетната сфера (държавни и общински служители, МВР, армия, образование, държавни и общински здравни заведения и пр.).

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

30 коментара към “2 ноември – кр. срок за кандидатстване по Аз мога повече”

 1. Здравейте,

  Искам да ви попитам,задължително ли трябва да представя копие от дипломата за средно образование,при условие,че съм завършила висше 2007 г?
  До кога е крайният срок за подаване на документите?В случай,че бъда одобрена, бих искала да попитам как да заявя от коя дата бих искала да започна курса?

  Благодаря.

 2. Благодаря за отговора,

  А относно питането ми за избор на дата за курс по френски език в моят случай?

  1. 17.12.2012г. – приемане на уведомления до 07.12.2012г.-интересува ме този период

 3. В заявление е записано, че : При несъответствие в имената, но при съответствие на единния граждански номер (ЕГН), Вие следва да попълните и да представите в ДБТ собственоръчно попълнена Декларация за идентичност на лице с различни имена по образец (Приложена към пакета документи). Не мога да открия този образец на тази декларация.

 4. Във всички бюра по труда в София ли може да се подават документи или в точно определени.

  1. Здравейте,

   Кандидатстването се извършва във всички бюра по труда в страната.

   Кандидатите трябва да подават документи в бюрата по труда, обслужващи районите, в които живеят или тези, в които е регистрирано седалището на работодателите им – в зависимост от това дали кандидатстват по местоживеене или по месторабота, на какъвто избор имат право.

   1. Здравейте,
    във връзка с подаването на документите…
    От какво се определя дали кандидатсваш по местоживеене или по месторабота. Има ли някакво значение или всеки си решава в кое бюро да отиде?

 5. Здравейте,
  Имам следния въпрос: Ако съм използвала ваучер за обучение по английски език имам ли право и ако да за какви точно курсове-професионални и ключови компетентности или нямам никакво право повече.

  Благодаря!

  1. Здравейте,

   Правилата на програмата позволяват курсистите да преминат общо 2 обучения за всичките й издания – 1 за дигитална ИЛИ езикова компетентност и 1 професионално.

 6. Здравейте, искам да ви попитам каква е разликата между „Водач на МПС за обществен превоз, СППОО код: 8400901“ и „Водач на МПС за обществен превоз, СППОО код: 8400902“? Питам ви, защото моето желание е да придобия шофьорска книжка, а в този случай не разбирам коя професия да посоча? Предварително ви благодаря за отделеното внимание!

  1. Здравейте,

   В http://www.Kabinata.com сме специализирани в други обучение, поради което не сме запознати с подробностите относно обученията за управление на МПС, предлагани по програмата.

 7. Здравейте, първи искам да ви благодаря за стегнатата и полезна информация! Бих искала да задам 2 въпроса:

  – В момента съм студент и дипломата ми за средно образование се съхранява в университета ми. Мога да й направя копие, но да я взема – едва ли. Ще приемат ли документите ми, ако не предоставя и оригинала на дипломата?

  – В момента работя на трудов договор, но какво става, ако бъда уволнена след 2 месеца например? Губя ли правото си на участие в програмата?

  – Има ли значение в кое от бюрата по труда ще подам документите си?

  Благодаря много предварително!

  1. Здравейте,

   Не сме запознати с детайлните подробности относно процедурите, засягащи прием на документите, удостоверяващи завършено образование, които са различни от оригинала – необходимо е да проверите в бюрото по труда.

   Важно е да работите към момента на получаване на ваучера.

   Можете да кандидатствате в бюрото по труда, обслужващо жителите на района, в който живеете или на района, в който е регистрирано седалището на работодателя Ви – в зависимост от това дали кандидатствате по месторабота или по местоживеене

 8. Здравейте, можете ли да ми кажете дали ще има проблем , когато се регистрирам в БТ да регистрирам и някой друг без той да присъства.

  1. Здравейте,

   Да, можете, ако сте официално упълномощена от лицето, документите, на което подавате. Необходимо е да проверите в БТ дали се изисква нотариална заверка на пълномощното.

 9. здравейте имам един въпрос-подадох си документите за курс за компютърна грамотност но сега разбирам, че можело по 2 курса с един ваучер-мога ли да направя корекция или така да остане

  1. Здравейте,

   Можете да подадете още една декларация за 2-то обучение.

 10. Здравейте, казвате че за висшистите е задължително да представят и дипломата си за средно образование. По времето когато аз завърших висшето си образование (1991 г.), университетите не ни връщаха дипломите за средно образование при завършването, с обяснението, че те вече не са валидни, тъй като не са последни. По тази причина аз не мога да предоставя диплома за средно образование. Как се процедира в такъв случай?

  1. Здравейте,

   Необходимо да си извадите копие на дипломата Ви за средно образование от училището, което сте завършила. За съжаление не сме запознати точно каква е процедурата и колко продължителна е.

 11. Здравейте,
  искам да попитам с какво работно време ще работят бюрата по труда по време на записването по програма „Аз мога повече“.

  1. Здравейте,

   В официалното съобщение на сайта на АЗ се казва само, че бюрата по труда ще работят с удължено работно време от 15 октомври до 2 ноември вкл., когато е срокът за подаване на документи. Не знаем с колко точно е удължено работното време. Ако кандидати, вече подавали документи, имат впечатления, моля да споделят.

 12. Здравейте,
  Бих искала да попитам към кое БТ в град София трябва да подам документите си, тъй като живея на квартира в София, но по адресна регистрация съм записана във Варна. Местоработата ми е на ул. “Екзарх Йосиф”. Мисля, че трябва да подам в БТ в Младост 4, но не съм сигурна. Много ще Ви бъда благодарна, ако ми помогнете да се ориентирам по-лесно.

  1. Здравейте,

   Имате право да подадете документите си по местоживеене или по месторабота – по Ваш избор. Във 2-я случай се подават в бюрото по труда, обслужващо района, в който е регистрирано седалището на работодателя Ви. Ул. “Екзарх Йосиф” в София е в район Средец, който се обслужва от бюро по труда възраждане: https://azmoga.kabinata.com/bura_po_truda.php#DBT-Sofia-Vazrazdane

   1. Много благодаря! 🙂

 13. Здравейте! Искам да попитам ако ме одобрят от борсата и получа ваучер по програмата “ Аз мога повече“, мога ли да се запиша онлайн при Вас за езиков курс, или как точно стоят нещата? Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   Да, разбира се, че можете да се запишете за езиков курс по „Аз мога повече“ в „Кабината“. Езиковите курсове, които предлагаме по програмата, са изброени тук:https://azmoga.kabinata.com/.

   След като бъдете одобрена и получите Уведомление, моля, изпратете ни го за да го подпечатаме и да върнете подпечатано в бюрото по труда, от където следва да Ви издадат ваучера аз обучение при нас.

   Процедурата е следната:
   1. Подаване на Заявление и Декларация;
   2. Получаване на Уведомление от БТ, че кандидатът е одобрен;
   3. Ниво (за език) и доставчик на обучение се посочват след одобряване;
   4. Изпращане от кандидата на Уведомлението до избрания от него доставчик;
   5. Доставчикът връща на кандидата подпечатано Уведомлението;
   6. С подпечатаното Уведомление кандидатът получава ваучер от БТ;
   7. Предоставяне ваучера на доставчика на обучение;
   8. Започване на обучението.

 14. Здравейте,

  За съжаление разбрах прекалено късно за програмата „аз мога повече“.
  Имате ли някаква информация?
  Ще я възобновят ли?

  Благодаря предварително.
  Цецо

  1. Здравейте. Съобщавано е единствено, че програмата може да бъде подновена догодина, ако се осигури финансиране: http://bit.ly/166lO3s. Ако бъде взето решение за подновяване на програмата, ще съобщим незабавно в безплатния ни email бюлетин за новини по нея: http://azmoga.kabinata.com/ , в настоящата Facebook страница и в блога ни.

Коментарите са изключени.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?