5 техники за да напреднете по-бързо с италианския

Някои изучаващи италиански напредват по-бързо от други. Дали това е така, защото са по-талантливи, или е просто късмет? В някои случаи – може би. Като цяло обаче, онова, което определя успеха ви в изучаването на езици е: а) количеството и последователността на времето, което влагате; б) начина, по който се упражнявате.

В този пост ще разгледаме 5 практически техники, които може да използвате, за да научите италиански успешно.

 

  1. Набелязвайте си по-лесни цели.

Италианският произлиза от семейството на Романските езици. Романските езици имат дълбоки латински корени. Английският също е повлиян от латинския (макар и не толкова силно). Латинският обаче не е единственият, който е повлиял на европейските езици. Гръцкият също има важна част. Освен това, дори в българския, има думи базирани на езици, които едва ли сте очаквали. Като, например, думата базар (bazar на италиански). Тази дума идва в оригинал от персийския. През годините езиците (заедно с културите) са си взаимодействали. В резултат нито италианския, нито английския или българския са се развили в изолация. Това означава, че и в трите езика има думи с подобно значение, звучене и даже правопис.  Това са думи, които са произлезли от отделни трети езици от древността.

Тези думи се наричат сродни. Сродните думи са страхотни за изучаващите езици, защото те често изглеждат и звучат еднакво на родния им език и на изучавания език. Ето някои такива примери:

Problema (ит.) – проблем (бг.)

Temperatura – температура

Originale – оригинал

Ученето на сродни думи малко прилича на кръшкане, защото са толкова лесни за употреба и запомняне. Затова научете, колкото можете повече от тях. Дори думата да не е често използвана, би могла да ви влезе в употреба в някой момент.

 

  1. Справете се с най-трудните части от италианската граматика.

Винаги е имало спорове в средите на изучаващите езици дали граматиката трябва да се изучава повърхностно или безусловно. Не би трябвало обаче липсата на достатъчно знания в граматиката на даден език да ви спира да се опитвате да го говорите.

Но и повърхностното изучаване няма да ви свърши работа, когато опре до по-сложна граматика. Много е важно да запишете курс, в който преподаването на граматиката е ясно и с добри обяснения.

Глаголните времена, спрягането на глаголите, окончанията на съществителните… има някои трудни моменти в италианската граматика. След като стигнете до тази част от обучението си, отделете малко повечко време за упражнения. Наблегнете на един аспект и се упражнявайте върху него като пишете изречения или просто говорите.

Четете различни граматически разяснения и примерни изречения. Не е нужно да прекарвате цялото си време в граматически упражнения, но поне 10-15 минути на ден се фокусирайте върху практикуването й и върху онези части от граматиката, които ви затрудняват най-силно.

  1. Упражнявайте се с италианоговорещи.

Италианските учебници, упражнения и мултимедийни помагала са страхотен начин да научите езика. Но, както се казва: „Трябва да запалите гумите на пътя“ и да започнете да използвате онова, което сте научили.

Най-добрите изучаващи италиански се възползват от всяка възможност за да практикуват езика с истински хора.

Италианският може и да не е толкова популярен за учене, колкото са английския, испанския или френския, но дори и така, има много други изучаващи италиански по света. Опитайте да се свържете с тях през Kabinata.com или през някоя езикова школа във вашия град. Ако не успеете да откриете други изучаващи във вашия район, с които да упражнявате езика, опитайте да си потърсите партньори в това „пътуване“ онлайн. А най-добре да се свържете с някой, на който италианския е роден език.

 

  1. Фокусирайте се върху това да бъдете разбрани, а не перфектни.

Без съмнение, когато започнете да говорите италиански с италианци, ще правите много грешки. Това е естествения ход на нещата за всеки изучаващ. През първите ви няколко разговора най-вероятно ще останете много пъти неразбрани, ще бъркате често и ще забравяте много от научените от вас италиански думи и изрази. Но това е в реда на нещата. Научете се да приемате тези грешки. Докато продължавате да се упражнявате с италианци, които да ви дават точна преценка и насоки, тези грешки само могат да ви бъдат от полза в развитието ви.

След получаването на обратна връзка за грешките ви, следващото най-важно нещо в практиката ви на говорене,  ще бъде поддържането на разговора. Ако правите грешки – поправяйте се и продължавайте. Ако не си спомняте някоя дума – направете най-доброто за да я опишете на италиански на вашия събеседник. Използвайте такива думи, с които по-лесно да бъдете разбрани, дори ако изреченията или дикцията ви звучат леко странно.

 

  1. Водете си дневник на италиански.

Повечето хора се съсредоточават върху това колко важно е да говориш на езика, който изучаваш. Но не са много онези, които споменават колко могъща сила е писането на този език. Писането на италиански ви дава възможност да използвате целия материал, който сте научили, но без ограниченията на един разговор в реално време. Писането освен това е отличен начин да откриете думи и фрази, които не познавате или не сте сигурни за тях.

Можете да пишете по старомодния начин върху хартия и след това да си направите сами проверка или ако имате италиански приятел, да го помолите да хвърли едно око. Или можете да пишете онлайн, където ще е още по-лесно някой италианец да провери написаното.

 

Заключение

Италианският е красив и полезен език за изучаване. Макар и не винаги да е лесен за говорене, удовлетворението, което носи, е огромно. Използвайте съветите, които ви дадохме, за да ускорите прогреса си. Без значение какво се случва по време на процеса на изучаване – горе главата и дръжте здраво волана! Ако сте достатъчно търпеливи и работите здраво, скоро ще говорите италиански!

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?