8 германски банди, които ще ви помогнат да научите немски с музика (Част Първа)

Германия има страхотни музикални банди. От хип-хоп до пънк-рок и от хеви метал до етно – изборът е голям!

Слушането на германска музика е чудесен начин да подобрите уменията си в немския език.

 

Как германските музикални групи ще ви помогнат да научите немски език?

Музиката може да ви помогне да подобрите уменията си за слушане и да увеличи словесното ви богатство. Освен това е забавен начин за учене, особено ако от дълго време не сте вдигали нос от „умните“ книги. За да постигнете това трябва да развиете едно умение наречено активно слушане.

Активното слушане означава слушане (на въпросните немски банди) с определена цел. Трябва сериозно да внимавате какво точно казват в лириката и да се опитвате да разберете посланието, което е вложено.

Често това се постига като сравнявате изпятото с лириката на песента пред вас на екрана. Така можете едновременно да си попявате и да си водите записки относно строежа на изреченията, прибавяйки и нови думи в речника си.

Слушането на музика е страхотен начин за учене и ще ви помогне да свикнете с немското произношение. Затова започвайте да използвате активното слушане докато прослушвате бандите в списъка, който сме ви подготвили по-долу.

Това са 8 различни германски банди, които се изявяват в различни музикални стилове и жанрове. Има и малко история за всяка от бандите, така че да вникнете по-добре в тяхната философия. По такъв начин, ако вече имате немско-говорещи приятели, ще можете да ги обсъждате с тях.

Die Fantastischen Vier

Германският хип-хоп може да ви бъде от голяма полза при ученето на езика! Лириката е добре напасната към рапирането и яките ударни нужни за един страхотен рап. Има и електрически микс на заден план, който не е характерен, примерно, за американския рап.

Die Fantastischen Vier (Фантастичната четворка) е германска хип-хоп група, която не от вчера е в елита на жанра в страната. Първият им цялостен рап-албум само на немски е издаден през далечната 1991 г.

Въпреки че хип-хопа може да бъде доста стряскащ за слушане, особено за начинаещите, Die Fantastischen Vier имат някои достъпни и сравнително лесни за слушане (разбиране) парчета. Ваканционната “Tag am Meer” (Ден на морето) се рапира бавно и ясно за да я схванете. Препоръчваме ви да я слушате заедно с лириката, която бихте могли да откриете ТУК.

Ако искате да продължите с още по-голямо предизвикателство, може да прослушате и “Zusammen” (“Заедно”). Това парче беше една ТВ песните за Световното по футбол 2018 г.

Wir Sind Helden

Wir Sind Helden („Ние сме герои“) са пънк-рок банда, която започва пътя си в Берлин. Вокалист на бандата е Judith Holofernes, която е считана за истинско вокално дарование в Германия.

С „Героите“ няма да ви е „баш“ лесно. Лириката може да се окаже сериозен тест, особено с акцента на Джудит, който понякога е малко труден за разбиране. Но ако искате да подобрите уменията си в слушането на немски, това е точната банда за вас!

Препоръчваме ви да започнете с песента им “Nur Ein Wort” (“Само една дума“). Тя си върви заедно с лириката (както ще установите сами от видеото). Парчето ще ви помогне да следвате по-лесно Джудит и ще подобри лексиката ви. Освен това е супер мелодична и игрива песен, която дълго след това ще си тананикате.

Die Toten Hosen

Die Toten Hosen („Мъртвите панталони“) са  пънк банда от Дюселдорф. Придобиват славата си още през 80-те по време на пънк-движението в Германия.

Това е една от най-успешните немски пънк групи, които се пръкват на бял свят през този период. В Германия едва ли ще откриете човек ( поне над 25-годишна възраст), който да не може да запее поне една от техните песни.

Някои от парчетата им са бавни и мелодични, което ги прави идеални за начинаещи изучаващи. Не е нужно да сте почитатели на крясъците на Джони Ротън за да разберете за какво иде реч в тях.

“Tage wie diese” е готина песен за старт. В нея се говори за колективната радост и нежеланието това да свърши. Лириката е лесна за следване и съдържа много думи, които се употребяват в ежедневния живот.

Rammstein

Rammstein едва ли имат нужда от представяне. Тя е сред най-известните немски рок банди с огромна армия от фенове по целия свят, без значение дали говорят немски или не.

Текстовете на песните им са доста лесни, което идеално подхожда за нашата цел. Освен това са свободни за интерпретация и с много потенциални значения, за да може хората да намират свой собствен смисъл в песните им. Това е чудесно за изучаващите немски, защото ще могат да научат някои лесни думи и идеи. Като в същото време видят как могат да бъдат интерпретирани по различен начин.

Препоръчваме ви да започнете с “Ich Will”(„Аз искам“), която е лесна за следване песен и един от „най-приличните“(за цялото семейство J) хитове на бандата. Ето и лириката на песента.

Друга песен на Рамщайн, която е подходяща да активно слушане, е “Amerika”. Страхотно парче, в което се пее за влиянието на САЩ върху света. Песента е лесна за следване, защото съдържа и английски текст, и като цяло лириката е лесна за разбиране.

 

СЛЕДВА…

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?