Как да използвате новините като инструмент за научаване на чужд език (5 стъпки)

английски, немски, френски и други дистанционни курсове

Не може да очаквате да седнете пред компютъра си и изведнъж да откриете, че владеете гладко немски (например), само защото сте отделили половин час в гледане на новини на немски. Дори да го правите в продължение на месеци или години.

За някои може и да се получи в някаква степен… но едва ли.

Както и при изучаването на език с гледане на филми, не можете да се „изключите“ докато гледате новини. Трябва да сте нащрек, да присъствате на 100% и да сте в режим за „учене“!

Вижте как да се подсигурите, че това ще е наистина така…

 

5 стъпки как да използвате новините като инструмент за научаване на чужд език:

 

  1. Изберете сайт за новини, който да импонира на нивото ви.

Първата ви задача е да намерите източник на новини, който съвпада с настоящото ви ниво на знания. Например, ако сте начинаещи в китайския мандарин и все още се учите да пишете, за вас ще бъде много полезно да се опитвате да четете вестници, списвани изцяло с китайски йероглифи. За вас ще е по-добре да слушате подкаст или лайф-стрийм на новинарски тв канали, които са идеални за изучаващите езици.

Друг пример. Таблоидните вестници са написани на по-прост език, отколкото вестниците тип broadsheets.

Освен това източниците, които подбирате, трябва да отговарят на уменията, в които се целите. Новините основно са полезно средство за онези, които искат да подобрят или слушателските си умения или уменията си в четенето (или и двете). Решете кое умение има по-висок приоритет за вас и действайте.

Освен това има новинарски сайтове, специално предназначени за изучаващи езици. Повече за тях след малко…

  1. Концентрация!

Когато слушате новините, можете просто да седнете и да оставите думите да ви заливат. Това ще ви помогне да се запознаете със звуците на езика. Тъй като новини се бълват нон-стоп 24 часа в денонощието, си струва да го правите от време на време.

  1. Усвоявайте по-малко и по-простичко.

Ако сте начинаещи, не се престаравайте с дълги новинарски програми. Вместо това слушайте късите версии. Фокусирайте се върху една история. Уверете се, че ще разберете всеки аспект от нея и ще усвоите произношенията на новите думи. Обръщайте внимание на всяка нова дума и ако искате да я включите в речника си, отделете си специално място за тези думи.

Едва след това може да преминете към следващата история от новините.

  1. Не бъдете прекалено сурови със себе си.

Новините могат да бъдат доста сложна материя. Ако попаднете на новини, които ви е трудно да разберете, вземете си почивка. Минете към следващата история. Новините могат да бъдат доста комплицирани и когато започвате, карайте я по-леко.

  1. Превърнете се в новинарска птица-лира

Птицата-лира живее в Австралия и е известна с това, че може да имитира звуците, които издават другите птици.

Когато гледате новини, превърнете с в тази красива птица! Имитирайте, каквото казват новинарите. По този начин устата ви ще се запознае и привикне със звуците на езика, който изучавате.

Новинарски ресурс: Къде да откриете новини на езика, който изучавате?

Не знаете откъде да започнете? Не се плашете! Подбрали сме ви някои от най-добрите новинарски сайтове за френски, немски, испански и дори китайски новини (английските източници са добре известни – CNN, FOX, TIMES, NewYork Times,Wasshington Post и мн.др.)!

Френски новинарски сайтове.

News in Slow French е перфектен ресурс за начинаещи и изучаващи на средно ниво. Новините се четат бавно и ясно, което ви улеснява максимално да ги следвате.

Radio France International (RFI) предлага ежедневни световни новини, поднесени на опростен писмен френски, който е чудесен за изучаващи, които искат да упражнят четенето си.

France 24 – самото име предполага 24-часови новини. Това е канал, който поства голяма част от контента си онлайн. Има и английска версия. Идеален е да упражните уменията си за слушане.

20 minutes е вестник, който се разпространява във Франция по станциите на метрото и автобусните спирки в провинцията. Създаден е така, че да се чете бързо и лесно по време на пътуване, а историите са къси и със сензационни заглавия. Уебсайтът предлага много статии, което е добър ресурс за изучаващите, както от Франция, така и извън нея.

Немски новинарски уебсайтове

Das Erste е немски публичен канал. Има също стрийм новини, както и отразяване на актуални събития онлайн.

Slowly Spoken News е аудио програма на немския тв канал Deutsche Welle. Можете да си свалите Mp3 аудио файл на DW с новини заедно със съпровождащи субтитри. Така едновременно ще слушате и виждате думите, което е много полезно за всеки изучаващ. Ъпдейтва се всеки следобед от понеделник до събота.

Deutschlandfunk е новинарска радио станция, която публикува съдържание онлайн.

News Easily публикува най-важното съдържание от последната седмица всеки петък следобед на възможно най-разбираем език. Това го прави перфектен за начинаещи.

Der Spiegel е най-широко разпространеното новинарско списание в Германия. Поства много от статиите си в своя онлайн сайт.

Испански новинарски сайтове

News in Slow Spanish представлява новинарско предаване, което можете да си свалите. В него новините се изговарят бавно и ясно. Има 2 програми: с испански, който се говори в Испания и с испански, който се говори в Латинска Америка.

SBS има сериозен списък с испански новинарски предавания.

About.com е директория с източници на испански новини. Това включва интернет, тв, аудио и печатни новини.

RTVE. Испанската национална публична телевизия и радио предлага голям избор от новинарски предавания, които могат да бъдат сваляни онлайн.

Spanish News Bites имат кратки емисии новини на испански. Много добър вариант за начинаещи.

Испанските вестници също са добра опция.

Новинарски сайтове на мандарински китайски

The Chairman’s Bao е лесен за четене китайски вестник предназначен за начинаещи изучаващи. Има новини и много статии в областта на бизнеса, и спорта. Освен това можете да си изберете сами нивото, така че да ви е по-лесно да откриете статии, които отговарят на способностите ви.

The Taipei Times е двуезичен – със статии на английски и традиционен китайски едновременно. Отразява новини от Тайван и света.

CNTV е китайска новинарска телевизия, която излъчва предаванията си онлайн. Уебсайтът е на мандарин, така че ако не сте напреднали достатъчно, използвайте английската версия за да си намерите подходящо предаване.

BBC中文网播客 са китайската версия на новините на BBC.

Как ще използвате новините в процеса на изучаване на чужд език?

Подхождайте към новините, както бихте подходили към всеки друг ресурс, свързан с изучаването на езика. Те могат да бъдат много полезно помагало ако им отделите необходимото време и усилия.

Никога не се предавайте и не се отказвайте! Колкото повече нарастват знанията ви за езика, толкова повече ще се развиват и уменията ви да го разбирате, и говорите.  И междувременно ще научите много повече за света, и ще станете далеч по-информирани докато споделяте този плодотворен път.

Бихте могли да направите това пътуване и с Kabinata.com. Запишете вашият езиков курс СЕГА!  Възползвайте се от практически неограничения ресурс на най-добрата езикова онлайн платформа за чужди езици в България.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?