Дума на деня: „Свобода или смърт!“

Март месец и особено неговото начало е много български период. Посрещаме „баба Марта“ и пролетта на 1-ви март с уникалния български обичай: размяна на мартеници. Денят на жената: 8-ми март –  е международен празник, но тъй като българската жена е най-красивата(доказано) в света, броим и него за нашенски. И разбира се, 3-ти март: Денят на Освобождението на България от Османско иго! Поклон пред руските освободители и подвига на българските опълченци (както и пред всички финландски, румънски, и всички други воини от други държави, дали живота си за свободата на България)!

Няма как, когато говорим за 3-ти март, да не се присетим и за прословутия въстанически девиз на Априлци от 1876 г., извезан на знамето им от легендарната Райна Княгиня: „Свобода или смърт“!

Сигурно ще ви е интересно да научите обаче, че немалко страни по света, претендират за първоизточник на този бунтовническия девиз. Сред тях са Бразилия с: „independence or death“ – мото на „Бразилската империя“:1822-1889г.! Гърция  с:„Ελευθερία ή θάνατος“ – национално мото от гръцката война за независимост 1821г.. Сърбия с тяхното: „Слобода или смрт“ – използвано от сръбските четници по време на освободителното им движение. Уругвай  с: „Libertad o Muerte“ – национално мото на Уругвай от Сисплантиновата война (Аржентино-бразилската война от 1825-28г.)! И дори… Турция! „Ya istiklal ya ölüm“ е национално мото на правителството в Анкара.  Въпреки че в случая е по-точно да се преведе като: „Независимост или смърт“. „Viața-n libertate ori moarte“ е цитат от румънския национален химн.  „Live Free or Die“ пък е официалното мото на щата Ню Хемшир(САЩ) от 1945 г .

Навярно ще ви е дори  още по-любопитно да научите как звучи знаменитата бунтовническа фраза на всички изброени по-горе езици, плюс още няколко… Дума на деня: Свобода или смърт!

 

Език
Фраза + (транскрипция)
Гръцки
Ελευθερία ή θάνατος (елефтерие`танатос)
Английски
Freedom or death (фрийдъм о`дет)
Испански
Libertad o Muerte (либертад о`муерте
Румънски
libertate ori moarte (либертате ори моарте)
Немски
Freiheit oder Tod (храйхай ода`тоод)
Руски
свобода или смерть (свобада или смерт)
Турски
(Ya) Istiklal ya ölüm (истикля`я`йолум)
Самоански
Saolotoga po o le oti (саолотога оле оти)
Македонски
Слобода или смрт (слобода или см`рт)
Люксембургкси
Fräiheet oder Doud (фрайхит о`де доуд)
Идиш
פרייהייט אָדער טויט
Ирландски
Saoirse nó bás
Арабски
الحرية أو الموت (алхуриат ‘aу алмаут)
Японски
自由または死 (жиу матава с`и)
Китайски
自由還是死亡 (зио хайши тсиуанг)
Италиански
Libertà o morte (либерта о`морте)
Зулу
Inkululeko noma ukufa (инкулулеко нома укуфа)

 

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Един коментар към “Дума на деня: „Свобода или смърт!“”

  1. Тази снимка истинска ли е? Защото на черно-бялата снимка е със сабя.

Коментарите са изключени.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?