На какви 2 обучения по „Аз мога повече“ имате право

Участниците в програма „Аз мога повече“ имат право да се възползват от общо не повече от 2 обучения във всичките й издания – едно за професионална компетентност и едно за ключова компетентност – езикова ИЛИ дигитална.

Т.е., ако  кандидатствате за или сте преминали езиково обучение по програмата, имате право само на още едно – професионално, не и за дигитална компетентност, нито за езикова.

А ако кандидатствате за професионално обучение или вече сте се възползвали от такова по „Аз мога повече„, имате право още само на едно езиково обучение или на едно за дигитална компетентност.

Лица, които са ползвали възможностите за обучение по проекти и програми, финансирани от ОП „РЧР“, Програма ФАР, държавния бюджет или друг публичен източник, не могат да получат ваучер за същото обучение.

Кандидатстването за 2 обучения едновременно се извършва с отделен комплект документи за всяко от тях. Документите – Декларация и Заявление, може да бъдат попълнени онлайн и изтеглени напълно готови за отпечатване (в .pdf файл) и внасяне в бюрото по труда.

Във случай, че имената от дипломата и / или личната Ви карта са различни (напр. при промяна на фамилното име след омъжване), се попълва Декларация за идентичност на имената.

Всички документи,

изисквани за кандидатстване по „Аз мога повече“ , са следните:

 • Декларация и Заявление (попълване онлайн и изтегляне напълно готови за принтиране и внасяне в БТ – вкл. с кодове);
 • Копие на Диплома за завършено образование (за висшистите и за средно), с текст на всяка страница „вярно с оригинала„, като при подаване на документите се представя оригиналът;
 • Копие на лична карта.
 • Картонче с БУЛСТАТ за самонаети.

Процедурата

за кандидатстване по „Аз мога повече“ е следната:

 1. Подаване на Заявление и Декларация;
 2. Получаване на Уведомление от БТ, че кандидатът е одобрен;
 3. Ниво (за език) и доставчик на обучение се посочват след одобряване;
 4. Изпращане от кандидата на Уведомлението до избрания от него доставчик;
 5. Доставчикът връща на кандидата подпечатано Уведомлението;
 6. С подпечатаното Уведомление кандидатът получава ваучер от БТ;
 7. Предоставяне ваучера на доставчика на обучение;
 8. Започване на обучението.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

54 коментара към “На какви 2 обучения по „Аз мога повече“ имате право”

 1. Аз съм си избрала да уча при Вас един език и Електронна търговия (Организатор Интернет приложения, СППОО код: 4820401). Имам ли право да подам и за двете и дали са он-лайн?

  1. Здравейте,

   Да, имате право. Обученията, които предлагаме в „Кабината“ са само онлайн.

 2. Zdraveite. Imam vapros kam vas. Bqh registrirana kato bezrabotna, no si namerih rabota na trydov dogovor i ne se otpisah ot byroto zashtoto nqmah vreme a te me otpisaha avtomatichno zaradi neqvqvane. Imam li pravo na vaycher za obychenie po programa „Az moga poveche“, kato raboteshta v momenta pri tezi ysloviq?

  1. Здравейте,

   Да, имате право – ако работите по време на цялата процедура по кандидатстване.

 3. Здравейте,
  Във всеки град ли се провеждат тези езикови курсове?

  1. Здравейте,

   Провеждат се във всеки град, в който има одобрен доставчик на обучение по програмата. В случай, че във Вашия град няма такива доставчици, можете да се обучавате онлайн в http://www.Kabinata.com.

 4. Учители имат ли право да участват по програмата?

 5. Учителите имат ли право да участват за обучение по програмата “ Аз мога повече“?

  1. Здравейте,

   Работещите в бюджетната сфера (вкл. общински бюджети) нямат право на обучение по програмата.

 6. Здравейте, в момента се обучавам като фризьор по програмата аз мога повече.
  Подадох си документи и сега за обучение по език , но в бюрото по труда ми казаха, че след като не е приключил курса по фризьорство нямам право да изучавам и език.
  Курса по фризьорство е доста дълъг и мисля , че по този начин аз губя правото си на ключова компетентност.Кажете ми правилно ли е това?

  1. Здравейте,

   Би трябвало да забавят издаването на Уведомление (стъпка № 2 от описаната в статията процедура) до приключване на настоящото Ви обучение, а не да откажат прием на документи. Можете да докладвате нередността на следните контактни данни: http://www.az.government.bg/OPHR/contactus.asp?about=1

   1. Те приеха документите ми, но курса ми по фризьорство свършва чак юни месец. Това означава , че до тогава аз не мога да уча език. Не мисля , че това е правилно.Обучението по език е по – кратко и ще приключи преди юни месец. Просто ме интересуваше дали има възможност да учиш и двете неща.
    И защо беше необходимо да се ходи два пъти да подаваме документи , като още в началото на програмата се казваше , че всеки има право на две обучения. Чаках една година за този курс. Сега трябва да чакам още една година сигурно евентуално да бъда одобрена.

 7. Ако получа уведомление, но не се възползвам от него до края на срока;
  ако получа ваучер, но не го използвам до края на срока

  дължа ли някакви неустойки на АЗ!?

 8. Аз съм дентален лекар,самоосигуряващ и ЕТ ,имам ли право да участвам по програмата?

  1. Здравейте,

   Съгласно правилата на програмата, работещите в държавни и общински здравни заведения нямат право на участие в нея – в този смисъл, ако не работите в дадения тип здравно заведение, имате шансове за одобрение по програмата – би могло да бъде спънка, ако получавате средства от НЗОК, тъй като се приема за публичен източник на доходи.

 9. Здравейте!
  В момента съм по майчинство. Имам ли право на ваучер за обучение по програмата „Аз мога повече“?

  1. Здравейте,
   Да, ако сте работеща, излязла в отпуск по майчинство, имате право на обучение по програмата по време на този отпуск.

 10. Здравейте, искам да ви попитам мога ли да се запиша за „C“ категория за шофьор? Работя, имам трудов договор и имам категория „B“ .

 11. Здравейте, тъкмо разбирам за програмата „Аз мога повече“ и искам да попитам какви са спецялностите по който мога да кандидатсвам?
  По кой от тях мога да се обучавам онлайн, има ли някакъв изпит след завършването на курса и евентуално ако не го издържа този изпит дължа ли някакви неустойки?

  1. Здравейте,

   Подробности сме описали тук: https://azmoga.kabinata.com/ и тук: http://blog.kabinata.com/?p=2652

   Съгласно правилата на програмата всички участници в нея полагат задължителен изпит при завършване на обучението си по нея. При евентуално неуспешно преминаване на изпита, дължат на АЗ стойността на ваучера, който им е предоставен.

 12. Служител съм на Държавна Опера Русе !Ползвала съм програмата „Аз мога „-езиково обучение-2010г.,тогава местоработата ми беше ОФД-Русе(което сега е Държавна Опера-Русе)!Интересувам се,мога ли да се възползвам от програмата ,но за професионална компетентност?

  1. Здравейте,

   Нямат право на участие хора, работещи в бюджетния сектор. Предвид големия брой кандидати, шансовете Ви да бъдете одобрена са незначителни.

 13. аз мога ли да кандидатствам като съм управител на фирма еоод е тя а аз съм самоусигуряващо лице

 14. 2010 съм завършила курса по компютърна грамотност по тази програма,мога ли
  сега да кандидатствам за език ?

  1. Здравейте,

   Имате право само на 1 професионално обучение.

 15. Здравейте, вчера на 30.10.2012г. подадох всички документи за „C“ категория за шофьор. Как и кога мога да разбера дали съм одобрен ?

 16. Тъй като аз се обучавам редовно в държавен университет,имам ли право да участвам в програмата?

  1. Здравейте,

   Имате право, ако отговаряте на на-важното условие за обучение по програмата – да работите (работещи в бюджетния сектор не се допускат). Подробности: http://blog.kabinata.com/?p=2652

 17. Здравейте,
  В момента съм студентка държавна поръчка, но и работя по трудов договор. Имам ли право да участвам в програмата?

  Поздрави!

  1. Здравейте,
   Да, имате право, ако не работите в бюджетния сектор. Нямат право на участие хора, които работят в бюджетния сектор.

 18. На 30.10.2012г. подадох всички документи за „C“ категория. Как и кога мога да разбера дали съм одобрен ?

  1. Не е фиксиран срок, в който кандидатите трябва да бъдат одобрявани. Можете да разберете като Ви уведомят на предоставените от Вас контактни данни, или ако до 2-3 мес., не получите отговор, да проверите в бюрото по труда.

 19. Вярно ли е че в дипломата си не трябва да имаме над 300 изучавани часа по езика, за който кандидатстваме?

 20. Здравейте,

  Бих искала да попитам мога ли да подам документи за език – ключова компетентност – езикова ИЛИ дигитална И за за професионална компетентност?
  Тоест и за двете направления.

  Благодаря ви!
  Поздрави,
  Галина

  1. Здравейте,

   Да, имате право – необходимо е да бъдат подадени 2 отделни заявления за отделните обучения. Крайният срок за подаване на документи – 2 ноември 2012 г. обаче изтече.

 21. Здравейте ! Тъи като не успях да подам документи по програмата АЗ , защото научих късно искам да попитам през 2013г. ще има ли такава програма ?

  1. Здравейте,

   Не е съобщавана информация относно това дали програмата ще бъде продължавана.

 22. Получих уведомлението.Къде трябва да спомена нивото ,което искам да запиша?

  1. Здравейте,

   Нивото се определя при предоставяне Уведомлението на доставчика, като кандидатът сам избира нивото.

 23. Здравейте.
  Започнах изучаване на английски език по програмата АЗ МОГА ПОВЕЧЕ от този месец. Обучението ще продължи до 20.07.2013. Какво се случва,ако през това време ме съкратят от работа – прекъсвам ли курса и на кого каква неустойка дължа?

  1. Здравейте,

   Не, не дължите неустойка, ако прекъснете работа поради независещи от Вас причини. Можете да продължите курса Ви, ако по време на него прекъснете работа.

 24. Zdraveyte,
  Polu4ih uvedomlenieto si ot buroto i sega sam v proces na izbirane na dostav4ik.Dali nqma da polu4a nqkakvi spunki poneje sam v may4instvo ,koeto izti4a uni mesec???

  1. Здравейте,

   Отпускът Ви по майчинство няма да бъде препятствие за обучението Ви по схема „Аз мога повече“. Работещите хора имат право на обучение по програмата по време на отпуска им по майчинство.

 25. Въпросът ми е .
  Кандидатствал съм по програма „Аз мога повече“ 2012г. и съм одобрен.
  Но през февруари 2013 ме освободиха от работа а курса не беше започнал(но бях удължил срока на валиднос в БТ).
  В момента съм записан в бюрото по труда и вземам парично обезщетение.
  А за да започна курса и да ми напишат валчер трябва да се водя на работа с трудов договор,но в момента още не мога да си намеря работа.
  А в БТ ми отказаха да удължат срока на валидност поради това че съм безработен(а курса още не е започнал).
  Има ли някакъв начин да удължа срока,да го изполвам или просто умира.

  Благодаря предварително

  1. Здравейте,

   Задължително условие за обучение по програма „Аз мога повече“ е кандидатът да работи. За да Ви бъде издаден ваучерът, след като сте одобрен, е необходимо да работите към момента на издаването му – на тр. или гр. договор. След като започнете работа, трябва да отидете отново в бюрото по труда.

   1. Това е добре НО срокът на валидност на уведомлението изтича … а без работа(с тудов договор) не искат да ми го удължат.
    А работа още не съм намерил.
    Просто ще изтече срока на валидност и така.(или трябва да стане чудо да си намеря работа до 3-4 дена)

    1. Можете да изпратите уведомлението на доставчик и когато започнете работа, доставчикът да го подпечата и подпише и съответно да го представите в бюрото по труда. Доставчикът има право със съгласието на обучаващия се да задържи уведомлението за дълъг период. По този начин няма да ви се налага да презаверявате уведомлението.

 26. azsam udobren po (Az moga pove4e) dneska otidoh v BT da si vzema vau4era i mi kazaha 4e sam iztarval sroka a uvedomlenieto mi e validno do 19.06.2013. kak da procediram

  1. Здравейте. Какъв е срокът, който сте пропуснал, след като уведомлението Ви е валидно до 19 юни?

 27. Здравейте ,

  опитах се да намеря отговор на въпроса си , но без успех…
  Бях одобрена по програмата за ключова компетентност и професионално обучение.
  Мина ми курса по ключовата компетентност, получих сертификат …
  но поради много причини , не желая да карам курса по „професионалното обучение“ трябва ли да уведомя някого ?

  1. Здравейте. Ако не сте си взела ваучера, не сте длъжна да уведомявате никого. Ако вече сте получила ваучера си, е необходимо да завършите обучението – в противен случай дължите на АЗ неустойка в размер стойността на ваучера, или да докажете уважителни причини, поради които не сте завършила обучението.

Коментарите са изключени.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?