Правите бизнес във Франция? Вижте нашите препоръки свързани с етикета и езика на тялото при бизнес преговори.

Това са съвети, които биха могли да ви помогнат по-добре да разберете и използвате езика на тялото във Франция, особено в бизнес среда.

 

Французите, по принцип, са „класически“ настроени. Т.е. те са доста по-стриктни и директни в сравнение, например, с по-освободените американци. Това ни връща назад във времето към маниерите и етикета на френската аристокрация, и буржоазия. Във Франция писмената комуникация е нещо формално, но тя може да бъде доста комплицирана, защото се използват някои много специфични начини на изразяване в зависимост от всяка ситуация. Важното е да не бързате и да не оказвате натиск при вземането на решения. Използвайте секретарките за да си назначите среща или ако искате да предадете съобщение до някой от френските си бизнес партньори. Постарайте се да спазите 2-седмично предизвестие при определяне на бизнес среща или ангажимент.

Ето и някои по-специфични ситуации свързани с етикета на държание…

 * Здрависване: във Франция здрависването е бързо и леко, с едно-две движения нагоре  и надолу. Прекалено голяма сила и движения може да се въприеме като опит за доминиране. Но пък и прекалено краткото здрависване би могло да се изтълкува като недоверие.

* Целувки: съществува дълга традиция във Франция свързана с поздравите с целувка (une bise). Това е традиция, която някои дори сравняват с изкуство. Има целувка за здраве, целуване на довиждане, целуване по двете бузи, целуване повече от два пъти, целувка за поздрав, за благодарност, целувка заради целувка, просто целуване и т.н. Поздравът с целувка дори е много по-разпространен във Франция, отколкото ръкостискането. Така че ако ще правите сериозен бизнес във Франция, пригответе се да раздавате и получавате много целувки!

La bise представлява поставянето на буза срещу буза като се произвежда лек шум от целувка, а след това се повтаря същото и от другата страна. Може да се натъкнете и на французи, които ще ви оставят мокри следи по бузките, но обикновено имитирането с шум на целувка и допирането буза о буза е достатъчно.

Две целувки е обичайният стандарт за по-голямата част от Франция. Но съществуват и региони, като Прованс, например, където се целува по 3 пъти. А в Нант нормата е дори 4 целувки.

Като чужденец най-добре е да очаквате целувка, но изчакайте за да разберете от коя страна се започва и колко пъти се целува.

 

* Прегръдки: във Франция прегръщането е необичайна практика. Никой не се прегръща, освен ако не е някоя наистина емоционална ситуация.

* Жестове: събирането на палец и показалец в „О“, което в САЩ и много други части по света, обикновено означава „ОК“ – във Франция означава „нула“, „нищо“ или „безполезно“ (с изключение на скуба-дайвинга, където си е „ОК“). От друга страна знакът с палец нагоре означава „ОК“.

 

Знакът за „победа“ и „мир“ с показалец и среден пръст разперени като „ушички“ не се използва във Франция, освен като шега за хипита.

Контактът очи в очи е прям и директен, и показва интерес, доверие. Но прекаленото взиране е неподходящо, особено при първа среща.

По принцип, усмихването при среща на непознати не е толкова високо ценено във Франция. Прекалено широките усмивки дори се възприемат от французите като прекалено фамилиарничене,  като нещо смущаващо, арогантно и дори глупаво.

Когато сядате, сядайте директно срещу човека, със събрани колене (на разтваряйте крака). Или кръстосайте крака през коляно. Дръжте ръцете си извън джобовете. Краката трябва да си стоят на земята (или близо до нея) – никога не ги качвайте по маси, столове и т.н.

По време на бизнес обяд във Франция, който е по-формален и дълъг, е важно да държите ръцете си върху масата, никога в скута си. Хората започват да се хранят, когато домакинът попита, започне или ви прикани да го направите.

Избягвайте да потупвате с отворена длан върху юмрука на другата си ръка, защото във Франция това се счита за вулгарен жест.

 

Ако не говорите добре френски, едно извинение може много да помогне за развитието на отношенията. Но винаги е проява на уважение, когато научите и използвате поне няколко ключови фрази. Французите обичат дългото дебатиране, показвайки по този начин колко интелигентни и начетени са.

 

В бизнес средите във Франция доверие се печели с правилно отношение. Затова е важно да научите етикета и тънкостите на общуване.

 

А за да научите наистина добре френски език, запишете се на курс в Kabinata.com!

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?