Св.Валентин – вижте тези забавни варианти за среща от Швеция, Германия, Испания, Англия и България

Св.Валентин – празникът на влюбените. Сигурно вече сте планували нещо специално за вас и половинката ви в този ден. Или може би сте сингъл, но планирате да поканите някой интересен човек?

И в двата случая тази година бихте могли да опитате нещо по-различно от традиционното „вечеря и филм“.

В този блог пост сме събрали няколко различни идеи за среща от Швеция, Германия, Испания, Англия и България. Чувствайте се свободни, ДА опитате това вкъщи! Не сте романтично увлечени в момента или няма кого да поканите? Няма проблем, повечето от тези идеи са страхотни и за групи от приятели.

 

В Швеция и двамата могат да направят първата стъпка…

Швеция е страната на равенството. Затова е напълно в реда на нещата жената да направи първата стъпка. Все пак излизането с някой не го прави непременно среща. В Швеция (а също и във Финландия) обичаят е да попиташ небрежно другия човек дали не би искал да излезе с теб на кафе.

Кафенето е приятно и безопасно място за среща. Но ако предпочитате вашата среща да протече по-активно, опитайте боулинг или мини-голф. Освен да играят игри, шведите обичат срещи, при които се готви заедно. Това е идея, която може да изпълните веднага у дома си. Планирайте меню за вечерята. Идете до магазина да напазарувате. Отворете бутилка хубаво вино докато готвите. Готвенето е чудесен начин „да разчупите леда“ и да започнете разговор. И така когато стигнете до самото ядене, вече ще сте се отпуснали.

fika = да излезете на кафе

bowla = да идете на боулинг

spela minigolf = да играете мини-голф

laga mat = да сготвите

 

Германците работят в екип.

Също като в Швеция, в Германия излизането с някой не се нарича непременно среща. Вместо това е прието да се казва, че прекарвате времето си заедно. Какъвто и да е термина, основното е, че ще опознаете другия човек по-добре, когато сте ангажирани в някаква забавна активност.

Няма нужда да чакате до вечерта: немците смятат, че е хубаво да излезете на среща през деня(може би, защото вечер застудява сериозно по това време на годината в Германия). Колоездене, ски и катерене са само няколко примера за забавна активност. Бихте могли обаче да посетите някой пазар на открито.Или да идете да концерт на някоя местна банда. В Германия (както в много други страни) можете да откриете магазини, които продават сувенири, художествени предмети и интересни хранителни продукти в центъра на града по всяко време на годината.

ein Ausflug mit dem Rad = колоездачна обиколка

Ski laufen = на ски

klettern = на катерене

der Markt = до магазина

Konzert besuchen = на концерт

 

Испания: пикници, заведения и феерии (тематични паркове).

В Испания, да си направите пикник на брега или в парка, е доста популярно при среща. Храната винаги е по-вкусна, когато я хапвате навън. Пикникът, освен това, създава романтично настроение, но и разпускащо, в същото време. Инвестирайте в хубаво одеяло, добро вино и вкусна храна. Ако е зима и е студено, където сте, същото нещо би могло да се направи около лагерния огън.

Друго популярно място за срещи в Испания са разходките до някой временен тематичен парк (feria). Бихте могли да направите няколко обиколки заедно, да играете игри и да се наслаждавате на атмосферата.

Ако разполагате с цял ден за среща, бихте могли да шофирате или да вземете автобус до някоя близка природна забележителност или хубаво малко селце. Лесно е да разговаряте по време на разходка на открито, но е също толкова лесно да си мълчите за известно време, без да се чувствате неловко за това.

 picnic en la playa = пикник на брега

la feria = тематичен парк/фестивал

una excursión = пътуване/екскурзия

 

Идете на пъб или на футболен мач в Англия

В същото време в Англия дневните срещи не са много разпространени. Вместо това обичаят е за се излиза на среща вечер. Мястото често е някой хубав местен пъб, където и двамата да се насладите на хубава бира и приятен разговор.

В Англия, както в много европейски страни, киното на открито е страхотна опция за среща. Не е толкова тъмно, колкото в нормалните кина и освен това можете тихичко да си говорите по време на филма. Позволено е да си носите храна и дори бихте могли да си донесете биричка или защо не шампанско.

Ако партньора ви се интересува от спорт, бихте могли да направите нещо типично британско и да посетите футболен мач (още по-добре би било ако е привърженик на местния отбор). Ако пък и двамата сте по-културно настроени, може да идете на някоя изложба или пък в ботаническата градина. И в двата случая ще имате голям брой теми за разговор, което ще ви позволи да се опознаете по-добре един друг.

go out for a drink – да пийнете някъде

an outdoor cinema – на кино на открито

a football match – футболен мач

an exhibition – на изложба

a botanical garden – ботаническата градина

 

България: хубав ресторант, 3D кино или посещение на „ескейп стая“(стая на загадките).

България си остава по-консервативна страна и обикновено момчето прави първата стъпка. Вече голяма част от срещите се организират онлайн. Срещите през деня се случват, но вечерта е запазена за по-романтично настроените.

Покрай големия брой кулинарни предавания напоследък, в България стана доста модерно да заведеш партньора си да хапне в хубаво заведение (по възможност на някой от топ-готвачите в страната).

Киното си остава предпочитано забавление за Св.Валентин за българите. Повечето големи модерни коносалони са разположени в молове. Може да си поделите забавлението, като момчето избере филма, който да гледате, а след това без да мрънка, да придружи дамата на кратка обиколка по магазините в мола. Добра възможност да й направи подарък за празника.

Напоследък много популярно забавление е посещението на ескейп стаи. Стилно приключение, по време на което ще имате възможност да се сработите (или пък не) като екип в по-напечена ситуация.  Имайте предвид обаче, че за посещение в стая на загадките, обикновено се изисква предварителна резервация.

За да се запишете за езиков курс в Kabinata.com не се изисква , каквато и да било резервация – просто го направете СЕГА!

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?