Нови думи, добавени към английския речник през 2018 година

Знаехте ли, че английския речник се ъпдейтва всяка година? Издателите му добавят думи, които често се използват в медиите и в ежедневието. Нека да научим някои от новите английски думи за 2018 година.

LIFE HACK (житейски хак, или: ДА СИ УЛЕСНИШ ЖИВОТА).

Life hack е умен начин или иновативен трик да си улесниш някоя проста, ежедневна задача.  Много житейски хакове включват използването на широко разпространени битови предмети за нови цели или правенето на нещо по по-удобен и ефективен начин.

TIME SUCK (ЗАГУБА НА ВРЕМЕ).

“Time suck” се употребява за всяка дейност, която отнема много време, когато това време би могло да се оползотвори за някакви други, по-ползотворни цели. Социалните медии и видео игрите могат да бъдат time suck  за много хора.

BANDWIDTH (радио честота; умствен/емоционален капацитет).

Думата bandwidth вече съществува в речника и се отнася до радио честотите. Но през 2018 думата  bandwidth в речника се сдоби с нова дефиниция – умствен/емоционален капацитет да се справяш с нещата. Ако имате много активности и отговорности, и някой поиска да поемете нова задача, бихте могли да го отсвирите с изречение от сорта на: “Sorry, bandwidth to I just don’t have the take that on right now.” Това означава, че умът и съзнанието ви са вече толкова препълнени с грижи, че не можете да поемете повече.

RANDO (случаен).

Това е жаргон за случаен човек, но често се използва с отрицателно значение за да опише странен или нежелан човек. Например: “My sister has been afraid of going to bars ever since some rando followed her home from a bar” (пр. „Сестра ми се страхува да ходи по барове, откакто някакъв странен човек я последвал от бара до вкъщи.“

HANGRY (бесен от глад).

Това е комбинация от думите „гладен“ и „ядосан“ – и описва някой, който е необичайно раздразнителен, защото е гладен.

MOCKTAIL (моктейл).

За да разберем думата „mocktail“, първо трябва да се спрем на думата „коктейл“.  Тя се отнася до напитка, приготвена с алкохол и други аромати/съставки. Например, „Маргарита“ се прави от текила, портокалов ликьор и сок от лимон. Моктейлът е смесена напитка, подобна на коктейл, но без алкохол.

TENT CITY (палатков град).

Когато има голям брой палатки, опънати в даден район за осигуряване на временно убежище на бездомни или бежанци или за политически протест, става известен като „палатков град“.

GLAMPING („глампинг“ или луксозен къмпинг).

Тази дума е комбинация между думите „бляскаво“ и „къмпинг“. Тя се отнася до къмпингуване в природата, но с допълнителни екстри, които няма да имате при нормално къмпингуване. Например, обикновеното къмпингуване включва спане на земята и палене на огън за готвене. При glamping-а може да разполагате с меко легло във фантастичната си custom палатка или тента, както и достъп до електричество, интернет и т.н..

MANSPLAIN (мъжко говорене).

Друга комбинация от думи:  “man” + “explain” = mansplain. Това означава, когато един мъж обяснява нещо на една жена по арогантен начин, говори с нея, сякаш е глупава или няма знания.

DUMPSTER FIRE (бедствие, пълна катастрофа).

Този израз се отнася до ситуация, която е пълна катастрофа – особено такава, която е причинена от лошо планиране или лошо осъществяване. Да речем, че планирате парти-изненада за рожден ден, но половината от гостите не пристигат, случайно изпускате тортата на пода, а рожденика всъщност мрази изненадите. Такова парти е dumpster fire!

UNICORN (еднорог).

Еднорогът е приказно животно – кон с рог в средата на челото. Този термин сега се използва и за стартираща компания, чиято стойност е над един милиард долара. Подобни компании са много редки.

CO-PARENTING (съ-родители).

Когато една женена двойка с деца се раздели или разведе, те могат да станат съ-родители – което означава да споделят отговорностите по отглеждането на децата, въпреки че вече не са женени.

Ако искате да научите всички останали думи в английския речник, направете го с най-добрата онлайн платформа за изучаване на чужди езици в България – Kabinata.com! Те ще ви осигурят британски учители, за които английския е роден език.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?