Тайните на бързото научаване на чужд език (с Kabinata.com)

английски, немски, френски и други дистанционни курсове

Представете си следната ситуация: отваря ви се мечтана възможност за професионално развитие в чужбина. Има само един проблем. Трябва да знаете езика. А случаят с вас не е такъв. Нямате и време…

Мисията (не)възможна?

Звучи като „мисията невъзможна“, но според езиковите експерти, бихте могли да научите най-важните комуникационни умения буквално за седмици! И да усвоите основите на чуждия език само за няколко месеца.

Може да не достигнете бързо нивото, което ще ви позволи да разбирате чуждестранната литературна класика, но бихте могли бързо да усвоите фразеологията и техническата терминология, която ще ви е необходима за работата ви (запишете се за интензивен курс по английски език).

 

Как се започва?

Понякога пътуването по света с цел работа ви принуждава да намерите съответните начини да научите не един, а дори няколко чуждестранни езика. Бени Люис, инженер, научава достатъчно добре 7 езика – включително испански, френски и немски – за да изпълнява ефективно професионалните си задължения. Освен това придобива прилично ниво на още няколко езика, включително мандарин.

 

Люис научава първият си чужд език – испански, за близо година. Следващите си езици, дори основите за общуването на мандарин, усвоява много по-бързо. Неговата тайна: когато за първи път трябвало да учи език, Люис си създава сценарий. Според него, той трябвало да е в състояние да отговори на простите въпроси на някой непознат.

След като научил новите езици, Люис дори бил в състояние да работи като преводач на текстове, съдържащи професионална инженерна литература.

 

Според лингвистите, речниците и онлайн уроците могат да ви бъдат от голяма полза в началните етапи от изучаването на езика. Благодарение на езиковите онлайн курсове, вие можете да придобиете солиден речников запас от думи. Това ще повиши увереността ви за провеждане на основна комуникация с местните – решителната първа стъпка в научаването на чужд език.

„Най-голямата бариера в началото е липсата на увереност“ – споделя Люис. „Постепенно увереността ми растеше, колкото повече говорех“.

Трябва ви само малко кураж за да започнете да общувате, да разговаряте. Това е начинът да постигнете прогрес с чуждия език, твърдят езиковите специалисти.

 

„Много хора не постигат развитие, защото не си отварят устата“ – споделя своето мнение Майкъл Гизлър, вицепрезидент на езиковите училища в Middlebury College, Върмонт, САЩ. „Ако не сте склонни да предизвикате себе си да предприемете тази стъпка, прогреса ви ще е бавен“.

 

Потопете се изцяло

Гизлър вярва, че потапянето в средата, е ключът за бързото научаване на чужд език. Колкото повече се потопите в езика – като четене, слушане на радио, тв, или разговори с хора – толкова по-бързо ще постигнете желания прогрес.

Курсистите в Middlebury College са задължени да провеждат извънкласни занимания. Това са дейности в различни сфери – от спорт до театър, всички на езика, който изучават.

Подобно потапяне се окуражава сериозно и от други учебни заведения, като Foreign Service Institute в столицата на САЩ, Вашингтон. Това учебно заведение провежда подготовката по чужди езици на американските дипломати и персонала на посолствата на САЩ по света.

С преподавателски опит на повече от 70 чужди езика, курсовете в тази престижна институция продължават до 44 седмици. Целта е курсистите да достигнат „level 3“(трето ниво) на езика. Това означава да могат да четат и разбират местния еквивалент на списание „Time”, както и да водят задълбочени разговори.

 

Достигането до основно ниво на комуникация може да се случи много по-бързо (само за няколко седмици, според експертите) ако говорите езика редовно. Джеймс Норт от Foreign Service Institute, споделя, че курсистите са окуражавани да се запознават с местни хора.

„Трябва да се отдадете не само с глава, но и със сърце“ – казва той. Можете да се включите в някоя благотворителна акция или да се смесите с местната общност в заведенията и кварталните мероприятия.  Не по-лош вариант днес е и общуването в социалните мрежи, като Facebook.

 

Общуването редовно с местни и с експерти по езика (преподаватели), ще ви даде възможност регулярно да проверявате – и коригирате – прогреса си.

 

„Практиката води до съвършенство“ – казва Норт. „Но практика без коректив и ъпгрейд, ще ви остави съвършени само в това, което до момента сте научили.  Наивните курсисти нямат перспектива за бъдещето. От витално значение е да има някой, който да ви каже – да, на правилния път си!“

 

Кabinata.com е на ваше разположение със своята огромна база данни от учебни материали и мултимедийни уроци. Висококвалифицираните им преподаватели са винаги на разположение, готови да ви бъдат верен коректив и помощник при изучаването на чужди езици.

 

Много важно е да изисквате от онези, които говорят езика (местните), или от вашите преподаватели, да дават мнение за езиковите ви способности. Те трябва да могат да коригират вашето произношение и речник. Експертите обаче казват, че не бива да се тревожите толкова много за речника си в началните етапи от изучаването на езика.  Използвайте езика при възможност и след това се тревожете за другите неща.

Намерете си добър речник, но използвайте и онлайн помощници.  За предпочитане, някоя утвърдена е-платформа за езиково обучение. Подобна институция в българското онлайн пространство, без никакво съмнение, се явява Kabinata.com.

 

Докато учите езика, постарайте се да консумирате, колкото се може повече медии на съответния език. Това са телевизия, новини, вестници и т.н. Ако сте начинаещи, четете илюстровани детски книжки или гледайте вече познати филми на чуждия език. Това са съветите на експертите от Kabinata.

 

Ако имате определена цел, към която да се стремите, като преговори с бизнес партньори или професионално предложение за работа в чужбина – подобна мотивация би ви била достатъчна да научите езика. Но се пазете от болни амбиции. Ако си мислите, че ще заговорите гладко за 2 месеца, най-вероятно ще останете разочаровани. Ако целта ви обаче е да достигнете определено ниво на ползване на езика при общуване, особено професионално, мисията е напълно възможна!

 

Интензивни курсове по английски, немски, френски, испански и мн.др. езици. Заниманията се водят от отлично подготвени, местни преподаватели!

 

(Използвани са материали от BBC.com)

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?