Колко думи трябва да научим за да говорим чужд език?

кабината курсове
онлайн курсове английски, немски, френски, испански език

Колко думи трябва да научим за да говорим чужд език?

Изучаването на чужд език може да бъде сериозно предизвикателство. Колко думи трябва да знаем за да започнем да го говорим?

За да разберем отговора на този въпрос, нека първо научим колко думи се използват, например, в английския език. Според Oxford English Dictionary, в момента в английския език се използват 171,146 думи, без в тази сметка да влизат още 47,156  излезли от употреба думи (научете английски език с британски учители).

Как обаче да направим сметката колко от този огромен масив думи ще са ни необходими в действителност?

 

Формулата

Лингвистите Paul Nation, John Read и Robin Goulden са изработили тест, включващ само 50 думи. Тяхната теория гласи, че ако сметнете колко от тези 50 думи знаете и ги умножите след това по 500, ще успеете да изчислите общия си английски речник.

500-те думи започват с достатъчно простички примери като: dog (куче), editor (редактор), immense (необхватен)… Скоро обаче думите стават по-сложни и объркващи, като например: знаете ли как да използвате в изречение „oleaginous“ или“cowsucker“? (Подсказка: втората дума няма нищо общо с „cows“… или „sucking“).

Може да откриете теста на тримата лингвисти в Google, като напишете „Paul’s free English vocabulary size test“. Вече има вариант и от 100 думи.

 

Колко думи трябва да знаем?

Stuart Webb, професор по приложна лингвистика в Университета на Западен Охайо, е специализирал върху процеса на изучаване на чужд език. Той открил, че е невероятно трудно за курсистите да научат толкова думи, колкото знаят местните жители, без значение колко дълго изучават езика.

Обикновено местните знаят между 15,000 и 20,000 семейни групи думи, или така наречените „леми“, на родния си език. Лемата е дума, форма, извлечена от много текстове и употреби, като представителна за вариантите на една езикова единица в тях.

Например, думата „използвам“ е лема за думите „използване“, „използвано“. Или думата „тичам“ е лема за „тичане“, „тичах“.

Възможно ли да се води приличен разговор на чужд език ако знаете 15,000 – 20,000 думи? И явява ли се това реалистична цел, към която да се стремим? Едва ли.

 

Начини на изучаване на чужд език

Професор Уеб открил, че хора, които изучават езици по традиционния начин – например, английски в България или немски език в Англия – често изпитват трудности да научат повече от 2,000 до 3,000 думи, дори след години изучаване (Kabinata.com предлага иновативно онлайн обучение – достъп до всички уроци, нива и преподаватели – само с един абонамент!).

Всъщност едно проучване в Тайван показало, че след 9-годишно изучаване на чуждестранен език, половината от курсистите не успявали да научат дори 1,000 от най-използваните в езика думи.

Ключът е честотата, с която изучаваните от нас думи, се появяват в ежедневието ни.

Няма нужда да знаем всички думи в новия език.

 

Кои думи да учим?

Проф. Уеб твърди, че най-ефективният начин да заговорим чужд език бързо, е като открием 800 – 1,000 леми, които се използват най-често в този език – и ги научим. Ако научим само 800 от най-използваните леми в английския език, ще сме способни да разбираме 75% от езика, който се говори в нормалния живот.

Тези 800 леми са далеч по-ценни от другите думи, просто защото се използват много по-често. Например, в английския език е много по-полезно да знаем думата „house“(къща), отколкото думата „abode“(обиталище, местопребиваване). И по-малко хора в Англия ще ни изгледат странно ако кажем „perhaps“ вместо „peradventure“.

Причината, поради която изучаваме даден език, също има сериозно значение за по-бързото му усвояване.

800 леми ще ни помогнат да заговорим езика, който се употребява в ежедневието, но за да разберем един диалог във филм или телевизията, трябва да знаем 3,000 от най-често използваните леми.

Ако пък искаме да разбираме и писаното слово, като новели, вестници, различни материали в интернет – трябва да наизустим 8,000-9,000 леми.

 

Най-добрите практики в България

Научете английски, немски или френски език с Kabinata.com! Курсове по разговорен английски. Индивидуални уроци, видео уроци и интензивни курсове по английски език. Всеки ден преподаватели на живо онлайн! Британски учители ще ви учат на английски. Испански учители – на испански и т.н. Мултимейдийни уроци и тестове. Свободен достъп до хиляди видео клипове и учебни материали. Иновативни технологии и авангардни системи за езиково обучение, които ще ви гарантират по-бързо и успешно научаване на езика. Запишете се СЕГА!

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Един коментар към “Колко думи трябва да научим за да говорим чужд език?”

Коментарите са изключени.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?