Съществува ли критичен възрастов „прозорец“ за изучаването на чужди езици?

Кабината курсове
английски, немски, френски, испански – дистанционни интензивни курсове

Според скорошно изследване, налице е критична възрастова граница за по-лесно изучаване на нови езици.

 

Ако, например, искате да имате задълбочени познания по английски език и граматика, трябва да започнете изучаването му преди да сте навършили 10 г., твърдят учените. (Курсове по английски език онлайн)

 

Откритието

Хората остават с висока способност за учене на езици до 17-18-годишна възраст. След това тя намалява.

Откритието на изданието Cognition е възоснова граматически тест, който е попълнен от 670,000 души от различни възрасти и националности.

Граматическият тест е бил публикуван във Facebook за да има възможност повече хора да вземат участие.

 

Тестът

Въпросите са изпитвали участниците дали изречение написано на английски, като  например: „Yesterday John wanted to won the race,“ е граматически правилно.

Потребителите са били питани за възрастта им и колко дълго са изучавали английски език. Също и по какъв начин? Дали, например, са се преместили в английски говоряща страна?

Около 246,000 от хората, които са решили теста, са израснали, говорейки само английски. Останалите са били би- или многоезични.

Най-често срещаните родни езици (като изключим английския) били финландски, турски, немски, руски и унгарски. (Уроци по английски, немски, руски, гръцки и др.)

Повечето от хората, които завършили теста били между 20 и 30-годишни. Най-младият участник бил на 10 г., а най-старият на 70.

 

Анализът

Когато изследователите анализирали данните, използвайки компютърен модел, установили, че способността за изучаване на граматиката е най-силна в детството. Остава на добро ниво през тийнейджърските години. И спада след навършване на пълнолетие.

Често сме чували максимата, че език се учи най-лесно като дете и с възрастта става все по-трудно.

Но по-възрастните курсисти също могат да се справят прилично. Не непременно безпроблемно, но на добро ниво – твърдят изследователите.

Не е ясно какво причинява спадането на способността ни да изучаваме оптимално чужд език след като навършим 18. Учените предполагат, че може да е причинено от това, че мозъка става по-малко приспособим към промените в зряла възраст.

 

Мнения и изводи

Съавторът на изследването, Josh Tenenbaum, професор по мозъчни и когнитивни науки в Масачузетския Технологичен Институт в САЩ, казва: „Възможно е  да има биологични промени. Възможно е също така да е нещо социално или културно.

Приблизително периода на непълнолетие продължава до 17-18-годишна възраст и това важи за повечето общества. След това напускате дома си, може би работите на пълно работно време или ставате студент. Всичко това се отразява на способността ви да учите езици.“

Това обаче въобще не означава, че ученето на чужд език след навършване на пълнолетие, е безполезно.

Изучаването на втори или трети език е много добро за мозъка и един ден може да предотврати развитието на деменция, твърдят някои изследвания.

Професор Мерилин Вимън от Университета Йорк, езиков и лингвистичен научен департамент, казва: „Предположението, че не можете да научите език на ниво да го говорите като местен ако не започнете от рано – е спорно. Подобни случаи са редки, но не са изключение и са добре документирани. Има случаи на хора надхвърлили 20 години, които научават нов език на ниво да се внедрят успешно в съответната държава като шпиони. Има няколко подобни примера.

Не мисля, че съществува критичен възрастов прозорец. Има някакво влошаване на способността за учене на език след тийн годините за повечето, но не и за всички учащи.“

Д-р Даниала Тренкич от същия университет Йорк, посочва, че изследването се занимава само с един аспект на езика – граматиката.

„Може да комуникирате прекрасно, дори да не звучите като местен или не построявате всички свои изречения граматически коректно“.

 

Езикова онлайн платформа Kabinata.com предлага разнообразни езикови курсове онлайн за потребители на всякаква възраст. Индивидуален подход и пълен контрол върху учебния план от страна на потребителя.  Курсовете се водят от местни за съответния език и страна преподаватели!

Абонаментът ви осигурява 7 безплатни дни, тест за определяне на нивото, неограничен достъп до всички нива и учебни материали, мултимедиа тестове, рецензии от учител на вашите писмени задачи, достъп до хиляди видео клипове, възможност за прекъсване на абонамента (без да тече) и още много други преимущества. Възползвайте се!

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?