4 страхотни предимства от изучаването на езици

английски, немски, френски и други дистанционни курсове

Онези от вас, които се наслаждават в пълна степен на ученето на езици и на завършването на поредния курс – знаят защо го правят. Но дори и сред най-посветените лингвисти със сигурност се прокрадва въпроса: „Къде ще ме отведе всичко това в живота?“

Наскоро една от световноизвестните онлайн платформи за изучаване на чужди езици, подобна на българския проект Kabinata.com, публикува научни изследвания  за ползите от това да знаеш чужди езици. Представяме ви 4 от най-убедителните предимства,  които бихте могли да използвате като допълнителна мотивация при взимането на решение дали да изучавате езици.

 

  1. Знаещите чужди езици са секси!

Това са официални данни от 270 британски агенции за запознанства, според които хората, които знаят чужди езици, са по-атрактивни и по-търсени. Полезна информация, нали? Би било интересно да видим подобни данни и от запознанствата във Facebook, предвид времената, в които живеем.

Вижте кои езици са най-секси според това изследване. Цитирани са в случаен ред (за да не караме някой език да „ревнува“):

Бразилски португалски

Италиански

Ирландски

Испански

Френски

Британски английски

Точно така, знаете ли чужд език – шансовете ви да си уредите среща моментално се увеличават! Ако това не ви е убедило, 63% от анкетираните са заявили, че са имали среща с някой, който говори чужди езици. Изглежда „езикът на любовта“ има нужда от лека подкрепа. Или може би това е несправедлива презумпция, тъй като данните не показват колко от тези хора все още са заедно.

 

  1. Изучаването на чужди езици ви прави по-умни.

Разбира се, всеизвестен факт е, че говоренето на чужди езици ви прави да изглеждате по-умни. Но дали наистина ви прави по-умни? За учениците поне е така! „Учениците, които изучават чужди езици от 4 или повече години изпреварват своите връстници“. Така че, не се спирайте  ако сте достигнали до 3-та година. Нещо повече, според данните, изучаването на чужди езици води до 5 под-предимства свързани с интелигентността:

Памет

Многостранност

Талант

Здраве

Концентрация

Подобряването на здравето води до повишаване на интелигентността. Не звучи лошо, нали! Данните сочат, че хора, които говорят поне 2 езика, са 4 пъти по-малко уязвими за когнитивно увреждане. Още ли сте скептично настроени? 95% от интервюираните смятат, че изучаването на втори език, би подобрило мозъчната им дейност! А докато  мислите положително за учебният си опит със сигурност ще последват положителни неща за вас.

 

  1. Пътуването е по-лесно и забавно

Всички обичат да се заиграват с езиците докато пътуват зад граница. Особено в Европа, където на малка площ е съсредоточено огромно многообразие от различни култури. Без значение дали сте ученик, експерт, бизнесмен или нещо посредата, говоренето на местния език може да ви помогне да:

Спестите пари

Да останете в безопасност

Да си поръчвате всеки ден различни неща като храна и напитки

Да си намерите работа

Да си намерите приятели

Според анализ на американския пазар, например, броя на американските студенти, които учат зад граница е скочил с 300% последните 20 години. В световен мащаб всяка година числото на международните студенти нараства с 12% – от 800,000 през 1975 на 3,5 млн. през 2009 г.

97% от интервюираните по време на това голямо проучване върху потенциала са съгласни, че познаването на езика прави пътуването до чужда страна по-лесно. А самото пътуване допринася за още по-пълноценното научаване на езика.

 

  1. Подобрява значително шанса ви за повишение

Някога чувствали ли сте така сякаш вашите езикови знания остават незабелязани от работодателя ви? Никога не е хубаво да сте недооценени, но има някои данни, които биха могли да оправят настроението ви.

Близо една трета от компаниите в света търсят хора специално заради техните езикови познания. Вашите способности ще бъдат забелязани и оценени от голяма част от бизнеса в света, така че не им позволявайте да ви казват, че езиковите ви умения са нищо специално. Многоезичните служители могат да очакват увеличение на заплатите си с 20% за определени длъжности, така че може би е време да погледнете на това малко по-дълбокомислено преди следващия преглед на възнаграждението си.

Ако не сте убедени, че работите в точния сектор, вижте този списък от 6 отрасъла, в които езиковите умения са високо ценени:

Журналистика

Маркетинг

Туризъм

Инженерство

Медицина

 

Огромните 97% от анкетираните смятат, че изучаването на втори език би помогнало на тяхната кариера. Данните изглежда отразяват това, въпреки че не всички са щастливи със своите работодатели.

 

Заключение

Искате да бъдете по-секси, по-умни, по-щастливи, по-оценени пътуващи милионери? Забравете мечтата да ставате знаменитост – грабвайте речника! Никога няма да знаете къде ще ви отведе любовта ви към изучаването на чужди езици. Но много по-мъдри люде вече са се произнесли, че в много отношения самото пътуване е по-ценно от  постигането на някаква крайна цел. Почерпете вдъхновение от собственото си самоусъвършенстване.

 

Kabinata.com винаги е на ваше разположение с огромната си база данни от мултимедийни материали, отлични преподаватели и иновативната си система на обучение – за да ви помогне да сбъднете езиковите си стремежи.

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?