Дума на деня: „БИРА“

Научаването на нова дума или фраза всеки ден е страхотен начин да подобрите речниковия си запас, стъпка по стъпка. Затова от Kabinata.com решихме редовно да споделяме с вас думи и фрази на няколко езика, за да можете да трупате постепенно нови знания. Надяваме се това да се превърне в една чудесна традиция, която да е едновременно забавна и полезна за вас. Без значение дали учите английски, френски, немски или гръцки, сигурни сме, че ще намерите тези думи за интересни, полезни и забавни.

Днешната дума за учене (в светлината на наскоро състоялия се „Октобърфест“) е „БИРА“!

 

 

 

Език
Фраза (Транслитерация)
Френски
bière
Немски
Bier
Италиански
birra
Бразилски португалски
cerveja
Английски
beer
Испански
cerveza
Арабски
بيرة [beyra]
Китайски
啤酒 [píjiǔ]
Японски
ビール [bīru]
Корейски
맥주 [maegju]
Гръцки
μπύρα [BEE-ra]
Хебру
בִּירָה [birah]
Руски
пиво [pivo]
Хърватски
pivo
Полски
piwo

 

 

Октобърфест (Oktoberfest) – върховното немско кулинарно събитие

 

Всяка година около 6 милиона любители на хубавата бира и веселбите от цял свят пътуват до Мюнхен за да обърнат по една Maß Bier (еднолитрова халба бира). Бихте могли да сторите това в една от 14-те шатри на Wies’n, малък остров създаден по река Isar.

Wies’n е съкратено от Theresienwiese (в пр. „поляната на Терез“). Нарича се така, защото това е било мястото, на което коронованият баварски принц Лудвиг е отпразнувал венчавката си с принцеса Терез фон Сахен-Хилдбургхаузен на 12 октомври, 1810 г.

Като наследници на баварския трон, Лудвиг и Терез били еквивалент на днешните „звездни двойки“. И те празнували със стил. Купонясвали цяла седмица, поканвайки, на практика, всички субекти от Мюнхен и околността на празненството им.

 

Днес мъже в Lederhosen и жени в Dirndl – традиционни баварски облекла носени от всички официални лица по време на Октобърфест, и от много от гостите, превземат за 16 дни Wies’n до първата неделя на октомври.

Немската бира, която се сервира в типичните пепеляви халби наречени Bierkrug, е главната атракция на Октобърфест. Всяка от 14-те шатри предлага различни видове бира направена в някоя от 6-те местни пивоварни.

Всяка година гостите на събитието консумират 7 млн. литра бира. За мезе може да опитате традиционните баварски месни вкуснотии на грил, като пиле на грил (Hendl), шунка от бут на грил (Schweinshaxe), риба на шиш (Stecklerfisch). И разбира се прочутите традиционни вурстчета.

В повечето от шатрите на Октобърфест се сервират и различни видове картофени палачинки (Reiberdatschi). Сервират се заедно със салата или ако предпочитате сладкото – с ябълково пюре. Ако пък ви се хапва нещо по-специално, опитайте Obatzda – пикантно сирене направено от камембер, масло и бира.

Октобърфест 2018 вече е в историята, но вие не пропускайте шанса да се подготвите за следващото издание, като научите немски език. Запишете се за ускорен Онлайн курс по немски език ТУК!

 

 

РЕГИСТРАЦИЯ

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?