Дума на деня: „БИРА“

Научаването на нова дума или фраза всеки ден е страхотен начин да подобрите речниковия си запас, стъпка по стъпка. Затова от Kabinata.com решихме редовно да споделяме с вас думи и фрази на няколко езика, за да можете да трупате постепенно нови знания. Надяваме се това да се превърне в една чудесна традиция, която да е едновременно забавна и полезна за вас. Без значение дали учите английски, френски, немски или гръцки, сигурни сме, че ще намерите тези думи за интересни, полезни и забавни.

Днешната дума за учене (в светлината на наскоро състоялия се „Октобърфест“) е „БИРА“!

 

 

 

Език
Фраза (Транслитерация)
Френски
bière
Немски
Bier
Италиански
birra
Бразилски португалски
cerveja
Английски
beer
Испански
cerveza
Арабски
بيرة [beyra]
Китайски
啤酒 [píjiǔ]
Японски
ビール [bīru]
Корейски
맥주 [maegju]
Гръцки
μπύρα [BEE-ra]
Хебру
בִּירָה [birah]
Руски
пиво [pivo]
Хърватски
pivo
Полски
piwo

 

 

Октобърфест (Oktoberfest) – върховното немско кулинарно събитие

 

Всяка година около 6 милиона любители на хубавата бира и веселбите от цял свят пътуват до Мюнхен за да обърнат по една Maß Bier (еднолитрова халба бира). Бихте могли да сторите това в една от 14-те шатри на Wies’n, малък остров създаден по река Isar.

Wies’n е съкратено от Theresienwiese (в пр. „поляната на Терез“). Нарича се така, защото това е било мястото, на което коронованият баварски принц Лудвиг е отпразнувал венчавката си с принцеса Терез фон Сахен-Хилдбургхаузен на 12 октомври, 1810 г.

Като наследници на баварския трон, Лудвиг и Терез били еквивалент на днешните „звездни двойки“. И те празнували със стил. Купонясвали цяла седмица, поканвайки, на практика, всички субекти от Мюнхен и околността на празненството им.

 

Днес мъже в Lederhosen и жени в Dirndl – традиционни баварски облекла носени от всички официални лица по време на Октобърфест, и от много от гостите, превземат за 16 дни Wies’n до първата неделя на октомври.

Немската бира, която се сервира в типичните пепеляви халби наречени Bierkrug, е главната атракция на Октобърфест. Всяка от 14-те шатри предлага различни видове бира направена в някоя от 6-те местни пивоварни.

Всяка година гостите на събитието консумират 7 млн. литра бира. За мезе може да опитате традиционните баварски месни вкуснотии на грил, като пиле на грил (Hendl), шунка от бут на грил (Schweinshaxe), риба на шиш (Stecklerfisch). И разбира се прочутите традиционни вурстчета.

В повечето от шатрите на Октобърфест се сервират и различни видове картофени палачинки (Reiberdatschi). Сервират се заедно със салата или ако предпочитате сладкото – с ябълково пюре. Ако пък ви се хапва нещо по-специално, опитайте Obatzda – пикантно сирене направено от камембер, масло и бира.

Октобърфест 2018 вече е в историята, но вие не пропускайте шанса да се подготвите за следващото издание, като научите немски език. Запишете се за ускорен Онлайн курс по немски език ТУК!

 

 

Регистрирайте се и разгледайте курс

След регистрация, можете да видите подробно платформата, учебните програми на курсовете и профилите на учителите.

Предстоящи уроци Всички предстоящи уроци

Всички предстоящи уроци

Известие от Кабината

Ще бъдете препратени към международната версия на Кабината. Ако живеете в България и/или ползвате български език, по-удобно и изгодно за вас е да ползвате българската версия.

Желаете ли въпреки това да продължите към международната версия?